Korupcija v Evropskem parlamentu: kaj je sodniku povedal partner razrešene Kaili

Svet 15. Dec 202211:59 0 komentarjev
Eva Kaili
Profimedia

Francesco Giorgi, partner zdaj že nekdanje podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, je pred preiskovalnim sodnikom priznal jemanje denarja od Katarja, poroča belgijski Le Soir. Priznal naj bi tudi, da je sodeloval v organizaciji, prek katere sta Katar in Maroko poskušala vplivati na odločanje v Bruslju, pri tem pa obremenilno pričal zoper dva druga poslanca poslanske skupine S&D. Kaili bo na zaslišanje čakala še en teden.

Afera Katargate dobiva razsežnosti. Zdaj že nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili prek odvetnika daje obremenilne izjave zoper vodstvo Evropskega parlamenta, njen partner Francesco Giorgi pa je včeraj na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom priznal, da je vzel denar, in jemanja podkupnine obtožil tudi dva poslanca S&D.

Kaili zaseg
Police Federale

Kaj je ugotovila policija?

Kaili, njenega partnerja Francesca Giorgija, nekdanjega evropskega poslanca, zdaj pa predsednika nevladne organizacije Fight Against Impunity, Italijana Piera Antonia Panzerija ter sodelavca te nevladne organizacije Niccola Figà-Talamanco je prejšnji teden pridržala belgijska policija zaradi suma korupcije. V osrčju preiskave naj bi bila Panzerijeva nevladna organizacija, ki jo je 67-letni Italijan ustanovil leta 2019, potem ko je nehal delati v Evropskem parlamentu. Organizacija naj bi lobirala za ekonomske in politične interese Katarja ter Maroka.

Policija jim očita kazniva dejanja prejemanja podkupnine in pranja denarja. Preiskovalci menijo, da je Katar prek podkupovanja omenjenih uslužbencev mesece vplival na ekonomske in politične odločitve Evropskega parlamenta. V preiskavah na 16 lokacijah prejšnji teden so zasegli 1,5 milijona evrov gotovine (600 tisoč Panzeriju, preostalo pa Kaili in njenemu partnerju), računalnike ter mobilne telefone desetih uslužbencev parlamenta. Grško tožilstvo je po poročanju tujih medijev zamrznilo premoženje Kaili. Preiskavo naj bi zdaj vodili v smer iskanja izvora zasežene gotovine, tožilstvo pa ne izključuje, da bo preiskavo širilo na druge osumljence.

Sprva je bil pridržan tudi vodja mednarodne konfederacije sindikatov Luca Visentini, a je bil v nedeljo izpuščen. Prav tako je bil izpuščen Kailijin oče, nekdanji grški politik Alexandros Kailis. Policisti so v petek preiskali domove asistentov štirih drugih poslancev, dveh svetovalcev neimenovanih poslancev ter enega uradnika parlamenta. Omenjenih niso pridržali.

Vzporedno s preiskavami v Bruslju sta bili v Italiji pridržani tudi Panzerijeva žena in hčerka, ki pa ju je včeraj sodišče izpustilo v hišni pripor. Italijanska policija je preiskala Giorgijev dom, v katerem so našli 20 tisoč evrov gotovine.

Evropski poslanci so s 541 glasovi za, dvema proti in tremi vzdržanimi potrdili resolucijo, s katero začasno ukinjajo delo na zakonodajnih besedilih, povezanih s Katarjem. Zlasti kar se tiče vizumske liberalizacije in sporazuma med EU in Katarjem o letalstvu, pa tudi načrtovanih obiskov. Pozivajo tudi k prepovedi vstopa zastopnikom katarskih interesov v Evropski parlament. Hkrati si poslanci prizadevajo za prepoved prejemanja donacij iz tretjih držav na ravni EU. (STA)

Trije pred preiskovalnega sodnika, Kaili ne

Včeraj bi morala biti četverica zaslišana pred belgijskim sodiščem, a je bilo zaslišanje Kaili po poročanju bruseljske pisarne Politica, ki se sklicuje na izjave dveh njenih odvetnikov, prestavljeno na prihodnji četrtek. Razlog je stavka zaposlenih v zaporu. Preostali trije osumljenci so bili zaslišani, a ni znano, kaj so povedali, saj je sodna preiskava zaprta za javnost. Odvetnika Giorgija in Figà-Talamance po obravnavni nista dajala izjav. Vsi osumljeni očitke zavračajo.

Po včerajšnjem zaslišanju je sodišče za Giorgija in Panzerija odredilo pripor, Figà-Talamanca pa izpustilo, a bo do sojenja v hišnem priporu (z elektronsko zapestnico), poroča Politico.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je zaradi suma goljufije v škodo evropskih sredstev zahtevalo odvzem poslanske imunitete dvema grškima evroposlankama, Marii Spiraki in Evi Kaili, ki je bila v torek zaradi korupcijske afere razrešena z mesta podpredsednice Evropskega parlamenta. “Na podlagi preiskovalnega poročila Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) obstaja sum goljufije v škodo proračuna EU v zvezi z upravljanjem parlamentarnega dodatka in zlasti v zvezi s prejemki akreditiranih parlamentarnih asistentov,” so zapisali pri EPPO. (STA)

Posnetek iz bruseljske sodne palače med zaslišanjem trojice osumljencev:

Partner Kaili priznal, da je vzel denar

Belgijski Le Soir in italijanska La Repubblica sta danes objavila, da je Giorgi sodniku priznal, da je jemal denar od Katarja, poroča belgijski Le Soir. Priznal naj bi tudi, da je sodeloval v organizaciji, prek katere sta Katar in Maroko skušala vplivati na odločanje Bruslja, pri tem pa obremenilno pričal zoper dva druga poslanca poslanske skupine S&D. Namignil naj bi, da sta Italijan Andrea Cozzolino in Belgijec Marc Tarabella od Panzerija jemala denar. Giorgi je zaposlen v Cozzolinovi poslanski pisarni. Tu dodajmo, da so preiskovalci v soboto že opravili hišno preiskavo pri Tarabelli.

Italijanska La Repubblica poroča, da naj bi denar iz Maroka prihajal prek obveščevalne službe Dged, dokumenti, do katerih je dostopal časopis, pa naj bi dokazovali, da so bili Panzeri, Cozzolino in Giorgi v stiku z Dgedom in maroškim veleposlanikom na Poljskem Abderahimom Atmunom.

Marc Tarabella
Profimedia

Preiskava naj bi pokazala tudi na vpletenost belgijskega poslanca S&D Marca Tarabelle. Policija je pri njem v soboto opravila hišno preiskavo, S&D pa je ta teden zamrznila njegovo članstvo v stranki.

Kaili zanika obtožbe

Kaili z javnostjo za zdaj komunicira prek zagovornikov. Grški odvetnik Michalis Dimitrakopulos je v izjavi za eno od grških televizij zatrdil, da je korupcije osumljena Grkinja le izvajala ukaze predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola. Katar po njegovi oceni ni imel nobene potrebe, da bi jo podkupil.

Iz pisarne Roberte Metsola, sicer italijanske državljanke, so za Euractiv odgovorili, da je predsednica podrejenim dejala le, da morajo v javnosti predstavljati uradna stališča parlamenta “in nič drugega”. Metsola je v komentarju dogajanja dejala, da gre za “napad na evropsko demokracijo”, zadnje dni pa označila za najdaljše v njenem življenju.

“Za korupcijo ni mesta”

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se udeležuje zasedanja poslanske skupine S&D, ki je pred dnevi suspendirala članstvo Kaili v poslanski skupini. “Za korupcijo ni mesta v družbi, ni mesta v našem političnem sistemu,” je ob tem zapisala na družbenem omrežju Twitter. Zapisala je, da imajo v poslanski skupini socialistov ničelno toleranco do korupcije in da podpira odločne ukrepe ter takojšnjo neodvisno in transparentno preiskavo dogajanja v Evropskem parlamentu.

Metsola obljubila obsežne reforme

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v luči enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini parlamenta obljubila obsežen sveženj reform, ki med drugim vključuje okrepitev sistemov za zaščito žvižgačev, prepoved vseh neuradnih prijateljskih skupin in pregled nadzora nad pravili kodeksa ravnanja. Ob tem je Metsola dejala, da bo sama vodila spremembe, ki naj bi vključevale tudi popoln in poglobljen pregled sodelovanja s tretjimi državami, in da bo sveženj pripravljen naslednje leto. Prav tako je priznala, da bi bilo obstoječa pravila mogoče še zaostriti, zlasti ko gre za spremljanje transakcij in potovanj poslancev ter lobističnih prizadevanj držav, ki niso članice EU. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!