Kosovo nabavilo vojaške drone, čeprav nima pristojnosti za svoj zračni prostor

Svet 18. Jul 202313:10
Kosovo dron
Albin Kurti/Facebook

Kosovska vlada je od Turčije kupila brezpilotne vojaške letalnike. Natova misija na Kosovu Kfor je ob tem Prištino opozorila, da jih ne more uporabljati, saj so pristojnosti za kosovski zračni prostor njihove.

Natova misija na Kosovu Kfor je v ponedeljek opozorila Prištino, da ne more uporabljati brezpilotnih letalnikov bayraktar TB-2 brez njihove odobritve, potem ko je kosovski premier Albin Kurti v nedeljo razkril nakup omenjenih letalnikov od Turčije. Letalniki bodo del opreme kosovskih varnostnih sil.

“Kosovo je zdaj še bolj varno in kot vedno ponosno,” je ob novici o nakupu letalnikov v nedeljo zapisal Kurti na družbenem omrežju Facebook. Obenem je čestital častnikom ob koncu usposabljanja za uporabo brezpilotnih letal.

Kfor je dan kasneje sporočil, da od kosovskih institucij pričakujejo koordinacijo v zvezi z uporabo vseh kategorij letalnikov, vključno z bayraktarjem TB-2.

Kosovo dron Kosovo dron
Albin Kurti/Facebook
Kosovo dron Kosovo dron
Albin Kurti/Facebook
Kosovo dron Kosovo dron
Albin Kurti/Facebook
Kosovo dron Kosovo dron
Albin Kurti/Facebook
Kosovo dron Kosovo dron
Albin Kurti/Facebook

Za zračni prostor na Kosovu pristojen Kfor

Spomnili so, da je poveljnik Kforja pristojen za zračni prostor Kosova od konca konflikta leta 1999. Izpostavili so, da se “zgornji zračni prostor lahko uporablja samo za komercialne lete za prelet Kosova iz ene države v drugo, spodnji zračni prostor pa za posebne potrebe in ob predhodni odobritvi poveljnika Kforja”.

Spodnji zračni prostor sega do višine 6.250 metrov, medtem ko brezpilotni letalniki večinoma letijo na višini do 5.000 metrov. V zraku lahko ostanejo do 27 ur, od svoje baze pa se lahko oddaljijo največ 150 kilometrov.

Letalnike bayraktar uporablja več vojsk po svetu

Letalniki bayraktar so vzbudili pozornost zaradi svoje vloge v prvih fazah obrambe Ukrajine pred rusko invazijo. Trenutno jih po navedbah Mednarodnega inštituta za strateške študije (IISS) uporablja okoli deset vojsk po svetu. Zanimanje za njihov nakup je lani izrazila tudi Srbija.

Kurti je na Facebooku v nedeljo izpostavil še, da je kosovska vlada v zadnjih dveh letih povečala število vojakov za dobrih 80 odstotkov, proračun za vojsko pa za več kot sto odstotkov.

Želja kosovske vlade je preoblikovati varnostne sile v redno vojsko

Kosovska vlada želi kosovske varnostne sile preoblikovati v redno vojsko. Po pisanju mreže Radio Slobodna Evropa bodo do predvidoma leta 2028 dosegli vse operativne zmogljivosti za to, vendar ne bodo zamenjale enot Kforja, ki imajo na Kosovu še vedno okoli 4.000 vojakov.

Letalniki naj bi po neuradnih podatkih v državo prišli maja, tik pred vojaško vajo Defender Europe 2023. Kosovo na teh vajah ni sodelovalo zaradi napetih razmer na severu države s večinsko srbskim prebivalstvom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.