Kosovo obeležilo 15. obletnico neodvisnosti. Srbski del Mitrovice ni praznoval

Svet 17. Feb 202320:45 0 komentarjev
15. obletnica neodvisnosti Kosova
Laura Hasani/REUTERS

Na Kosovu so z vrsto dogodkov obeležili 15. obletnico neodvisnosti. V večinsko srbskem delu Mitrovice na severu Kosova medtem niso praznovali.

V Prištini so danes s parado policistov in pripadnikov varnostnih sil ter slovesno skupno sejo kosovskega parlamenta in vlade obeležili 15. obletnico razglasitve neodvisnosti Kosova. Na ulicah danes vihrajo kosovske in albanske zastave, varnostni ukrepi pa so po poročanju tujih tiskovnih agencij poostreni.

Kosovski premier Albin Kurti se je na slovesni seji parlamenta in vlade zahvalil pripadnikom Osvobodilne vojske Kosova (OVK) za njihov prispevek k neodvisnosti Kosova ter poudaril, da je Kosovo danes primer demokracije na nestabilnem Balkanu.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani pa je v svojem govoru izpostavila, da je možen le en epilog dialoga med Beogradom in Prištino, in sicer medsebojno priznanje. Pri tem je omenila čestitko, ki ji jo je ob 15-letnici neodvisnosti v četrtek zvečer poslal ameriški predsednik Joe Biden. Ta je, kot poroča tiskovna agencija Reuters, poudaril, da ZDA pozdravljajo podporo Prištine predlogu EU o normalizaciji s končnim ciljem vzajemnega priznanja. To bi po njegovih besedah pomagalo zagotoviti mirnejšo in uspešnejšo prihodnost za prebivalce Kosova in Srbije.

Osmani je dejala, da se o ozemeljski celovitosti, ustavnosti, pravni ureditvi in suverenosti Kosova ne morejo pogajati. Mednarodni skupnosti pa se je zahvalila za podporo Kosovu pri doseganju svobode in neodvisnosti.

Na seji so bili med drugim prisotni tudi albanski predsednik Bajram Begaj, veleposlaniki, akreditirani v Prištini, ter vodje mednarodnih misij, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na ulicah Prištine je danes potekala tudi slovesna parada kosovskih policistov in pripadnikov varnostnih sil.

Dogodki ob dnevu neodvisnosti Kosova so potekali tudi v več drugih krajih na Kosovu.

V večinsko srbskem delu Kosova niso praznovali

V večinsko srbskem delu Mitrovice na severu Kosova medtem danes ne praznujejo. Kot je za Reuters dejal tamkajšnji taksist, 58-letni Srb Lazar Kostić, mu Kosovo nič ne pomeni. “To ni država in zame tudi nikoli ne bo,” je poudaril.

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković pa je danes poudaril, da Kosovo v smislu mednarodnega prava ostaja začasna tvorba, obsojena na obstoj v prostoru med željami in resničnostjo. Kot je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug, to ni država in ne more postati država.

Kosovo je neodvisnost razglasilo 17. februarja 2008 po devetih letih pod upravo Združenih narodov in po neuspehu mirovnih pogajanj. Ta so sledila krvavemu kosovskemu konfliktu v letih 1998 in 1999, ki so ga končali letalski napadi Nata na Srbijo; resolucija Varnostnega sveta ZN 1244 pa je istega leta uvedla civilno misijo ZN na Kosovu (Unmik) in mirovne sile Kfor.

Doslej je Kosovo priznalo okoli sto držav, med njimi Slovenija. A ob Srbiji in Rusiji ga več deset članic Združenih narodov ne priznava, zato ni član ZN in tudi ne več drugih mednarodnih organizacij. Vir napetosti ostajajo Srbi na severu Kosova, ki jih podpira Beograd.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!