Prvi znaki umiritve krize na Kosovu? Aretirani srbski policist v hišnem priporu

Svet 28. Dec 202210:47 > 21:46 0 komentarjev
Kosovo
Profimedia

Nekdanjega srbskega policista Dejana Pantića, čigar aretacija je v začetku decembra zaostrila razmere na severu Kosova, so po odločitvi vrhovnega sodišča premestili v hišni pripor, je za N1 Beograd povedal njegov sin Predrag Pantić. Ocenil je, da gre za veliko zmago in povedal, da družina čuti olajšanje. Kosovski premier Albin Kurti pa se sprašuje, kako je lahko človek, obdolžen terorizma, izpuščen v hišni pripor.

Predrag Pantić je dopoldan pojasnil, da jih je odvetnik obvestil, da so očetu odredili hišni pripor, da pa še ne vedo, kdaj bo prišel domov oziroma kako bo potekal proces. Upa, da se bo domov vrnil še danes. Zvečer je srbski predsednik Aleksandar Vučić potrdil, da je Dejan Pantić prišel domov.

Po njegovi aretaciji 10. decembra so kosovski Srbi začeli postavljati barikade na cestah na večinsko srbskem severu Kosova, na katerih vztrajajo še danes. Pantić je bil eden od srbskih policistov, ki so novembra dali odpoved v kosovski policiji v skladu z odhodom kosovskih Srbov iz kosovskih institucij po zahtevi Prištine za zamenjavo srbskih registrskih tablic s kosovskimi.

Njegova izpustitev iz zapora je ena od zahtev za odpravo blokad. Kosovski Srbi zahtevajo tudi izpustitev bivšega srbskega policista Slađana Trajkovića in še enega kosovskega Srba Miljana Adžića ter umik posebnih enot kosovske policije s severa Kosova.

Pantića so prijeli na mejnem prehodu Jarinje, ko se je s soprogo vračal iz Raške. Priština ga obtožuje za “organizacijo terorističnega napada” na prostore kosovske centralne volilne komisije v večinsko srbskem severnem delu Mitrovice, kjer bi morale potekati volitve po odstopu srbskega župana.

Kosovo
Profimedia

Urednica kosovskega portala KoSSev Tanja Lazarević je za N1 dopoldan povedala, da ostaja tehnično vprašanje, kako ga bodo prepeljali do doma, saj je v priporu na mejnem prehodu Jarinje, domov pa ga mora pripeljati policija. Težava je v tudi v tem, da so ceste blokirane. V hišnem priporu naj bi ostal do 9. januarja.

Pantićeva soproga je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedala, da jo je takoj po odvetniku, ki ji je sporočil dobro vest, po telefonu poklical tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki jo je vprašal, kako se počuti družina in če so se ob novici razveselili.

Kosovski premier: Kako je lahko obtoženi terorizma v hišnem priporu?

Kosovski premier Albin Kurti se je na odreditev hišnega pripora nekdanjemu policistu odzval z začudenjem. Dejal je, da ga zelo zanima, kako je prišlo do spremembe kazni nekdanjemu policistu Pantiću. “Kako je lahko človek, obtožen terorizma, izpuščen v hišni pripor,” se sprašuje Kurti.

N1

Dodal je, da razume, da so Pantića, ki gladovno stavka in ima težave s srcem, odpeljali v bolnišnico. “Ne poznam sodnega postopka,” je po poročanju N1 Beograd dejal premier. “Ima status pripornika, a je obtožen terorizma. Ker ima težave s srcem in je gladovno stavkal, bi ga lahko odpeljali v bolnišnico. To je razumljivo,” je rekel in nadaljeval: “Zanima me, kdo je tožilec, ki je vložil zahtevo, in sodišče, ki je sprejelo odločitev.”

Kurti je dejal, da se mednarodnim silam Kfor “izteka čas” za odstranitev barikad na severu Kosova, ki ovirajo svobodo gibanja. Poudaril je, da so Kforju dali potreben čas in prostor za delovanje za njihovo odpravo, da pa “se ta čas sedaj izteka”. Izpostavil je, da so barikade, ki so jih na severu Kosova postavili kosovski Srbi, nezakonite, nesprejemljive in da jih ne bodo tolerirali. Dejal je, da se Priština ne bo pogovarjala, niti sodelovala s “kriminalci, ki so na severu postavili barikade, ampak jih bo aretirala”.

EU in ZDA zaskrbljeni zaradi nadaljevanja napetosti

Evropska unija in Združene države Amerike so zaskrbljene zaradi nadaljevanja napetosti na Kosovu, sta v skupni izjavi sporočila State Department in predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Nabila Masrali. EU in ZDA sta pozvali k največji zadržanosti, ukrepanju za umiritev razmere ter vzdržanju provokacij, groženj in ustrahovanja. Z Vučićem in Kurtijem sodelujejo pri iskanju politične rešitve za umiritev napetosti in dogovora o nadaljnjih korakih za stabilnost, varnost ter blaginjo lokalnih skupnosti.

Pozdravili so zagotovila vodstva Kosova, da ni seznama kosovskih Srbov, ki bi jih bilo treba aretirati ali preganjati zaradi miroljubnih protestov oziroma vzpostavitve barikad. EU in ZDA dodajata, da je treba spoštovati pravno državo, vsakršno nasilje pa je nesprejemljivo.

Moskva med napetostmi na severu Kosova znova podprla Beograd

Rusija podpira Srbijo pri njenih prizadevanjih za odpravo napetosti na Kosovu, kjer je prišlo do streljanja in eksplozij ter postavljanja cestnih blokad. “S Srbijo imamo zelo tesne zavezniške, zgodovinske in duhovne odnose,” je novinarjem v Moskvi povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da Rusija “zelo pozorno spremlja dogajanje na Kosovu in zagotavljanje pravic tamkajšnjih Srbov”. “Seveda podpiramo Beograd pri njegovih ukrepih,” je še dodal. Po besedah Peskova je “naravno, da Srbija brani pravice Srbov, ki živijo v tako težkih razmerah, in da se ostro odzove, ko kršijo njihove pravice”.

Rusija, ki tako kot Srbija ne priznava Kosova, je kot stalna članica Varnostnega sveta ZN pri tem ena njenih najbolj trdnih zaveznic. Kljub ruski invaziji na Ukrajino in srbskim prizadevanjem za članstvo v EU pa se Srbija ni pridružila sankcijam EU proti Rusiji zaradi invazije.

Predsednik stranke Srpska lista Goran Rakić je po sestanku z Vučićem dejal, da Srbi niso pripravljeni umakniti barikad, kljub temu, da Vučić meni, da bi bilo to dobro. “Dobili smo pomembne novice o izpustitvi Pantića in drugih zaprtih, uspeli pa smo prebrati zagotovila Evropske unije, da ne bodo aretirali sodelujočih pri barikadah, kot tudi garancije KFOR, da kosovske varnostne sile ne bodo prišle na sever brez naše privolitve,” je dejal Rakić. Dodal je, da Vučić meni, da je dobro, da se umaknejo barikade, vendar da Srbi ne verjamejo Kurtijevi vladi ali mednarodnim zagotovilom.

Kosovo po blokadi zaprlo osrednji mejni prehod s Srbijo

Pred tem so danes kosovske oblasti zaprle največji mejni prehod s Srbijo Merdare. Protestniki s srbske strani so ga namreč blokirali v znak podpore kosovskim Srbom, poročajo kosovski in srbski mediji. Blokada prehoda sledi podobnim ravnanjem kosovskih Srbov, ki so v začetku decembra začeli postavljati barikade z zahtevo po izpustitvi bivših policistov Pantića in Trajkovića ter še enega kosovskega Srba Adžića in umiku posebnih enot kosovske policije s severa države.

Tudi danes so na severu Kosova kosovski Srbi postavili nove barikade. “Na severu države, ponoči, so kriminalne osebe oziroma skupine nadaljevale s postavljanjem barikad in s tem dodatno ovirajo svobodo gibanja. Po uradnih informacijah so postavili tudi dve barikadi s težkimi vozili,” je sporočila kosovska policija.

Blokada mejnega prehoda otežuje več tisoč državljanom Kosova, ki delajo v državah Evropske unije, da bi se vrnili domov. Kosovsko ministrstvo za zunanje zadeve in diasporo je na družbenem omrežju Facebook zapisalo, da so “srbske kriminalne skupine blokirale mejni prehod Merdare.” Državljanom, ki so že vstopili v Srbijo, so sporočili, naj uporabljajo druge prehode ali vstopijo na Kosovo prek Severne Makedonije.” Kosovo je zaradi stopnjevanja napetosti in barikad 10. decembra že zaprlo dva mejna prehoda.

Profimedia
Kosovo Kosovo
Profimedia
Kosovo Kosovo
Profimedia
Kosovo Kosovo
Profimedia
Kosovo Kosovo
Profimedia
Kosovo Kosovo
Florion Goga/REUTERS
Kosovo Kosovo
Florion Goga/REUTERS

Kosovsko zunanje ministrstvo je danes pozvalo članice Evropske unije, naj ukrepajo proti Srbiji. V pismu, ki so ga naslovili na EU, so zapisali, da Srbija stalno poskuša destabilizirati sever Kosova, v zadnjem času tudi s postavljanjem barikad. “Srbija v najboljšem primeru namerno poskuša destabilizirati Kosovo, da bi preprečili napredek dialoga, posebno v kontekstu predlaganega načrta EU (ki ga podpirata Francija in Nemčija) za normalizacijo odnosov,” je zapisalo ministrstvo. “V najslabšem primeru je namerno stopnjevanje napetosti in instrumentalizacija kriminalnih združb, ki spominjajo na način, na katerega je Srbija začenjala vojne v 90. letih prejšnjega stoletja, res slaba popotnica in uresničitev tega, o čemer že leta trobi vojni režim v Beogradu,” so še zapisali v tristranskem pismu.

Zakaj so se razmere na Kosovu zaostrile?

Najnovejši protesti kosovskih Srbov in njihovih podpornikov na srbski strani sledijo odločitvi srbskega predsednika Vučića o odreditvi najvišje stopnje bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva.

Vučić je nato v torek zvečer obiskal enoto srbske vojske v Raški na jugu Srbije, v bližini meje s Kosovom. Tam se je srečal tudi s predstavniki Srbov na Kosovu.

Razmere na Kosovu so se v zadnjih tednih ponovno zaostrile, potem ko je kosovska policija aretirala policista Pantića zaradi suma kršitve ustavnega reda, na kar so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad. Na teh vztrajajo že 19 dni, kljub pozivom iz Prištine, Bruslja in Washingtona, naj jih odstranijo.

Dodatne napetosti so v ponedeljek podžgale domneve, da ima kosovska vlada pripravljen operativni načrt za odstranitev barikad na severu Kosova in da za izvedbo tega pričakujejo pomoč misije zveze Nato na Kosovu (Kfor).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!