Kosovo: Sprejmite nas v zvezo Nato, v državi pa postavite vojaško bazo ZDA

Svet 28. Feb 202207:46 > 09:19 2 komentarja
Kosovo
PROFIMEDIA

Kosovski minister za obrambo Armend Mehaj je Nato pozval, naj njihovo državo hitro sprejme v zvezo in v državi vzpostavi bazo ameriških sil za "zagotavljanje miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in širše". Države, ki še niso priznale neodvisnosti Kosova, je minister prosil, naj to storijo.

“Na podlagi realnosti, ki je nastala po vojaški agresiji Rusije v Ukrajini in njenega vpliva na splošni varnostni sistem na Zahodnem Balkanu, Evropi in po svetu, od ZDA in vseh zaveznikov in partnerskih držav zahtevamo, da Kosovo čim prej sprejmejo v Nato. Republika Kosovo in njeni državljani smo pokazali, da smo verodostojni borci v obrambi evroatlantskih vrednot – svobode, miru in demokracije,” je po poročanju N1 BiH dejal kosovski obrambi minister Armend Mehaj.

Mehej je nato poslal sporočilo zaveznicam in članicam Nata, v katerem je tiste, ki Kosova še niso priznale, pozval, naj to storijo. “Naši zavezniki in ve, članice Nata, ki se obotavljate, da bi priznale državo Kosovo, ne oklevajte več. To je čas, ko odgovorni narodi ne smejo nikogar izključiti v skupni prihodnosti in pred skupnim sovražnikom. Kosovo in njegovi ljudje v tem času skupnih izzivov – kot vedno, trdno stojijo z vami na pravi strani zgodovine,” je dodal.

Minister za obrambo je ob tem pozval tudi k vzpostavitvi baze ameriških sil za “zagotavljanje miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in širše” na Kosovu, še navaja N1 BiH. “Danes moramo ukrepati, da preprečimo nepredvidljivo zlo za regijo, celino in svet,” je še povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje