Kosovske policiste izpustili iz pripora. Orban: Zelo cenimo ta Vučićev korak

Svet 26. Jun 202311:26 > 13:13 3 komentarji
Kosovski policisti
Zajeti kosovki policisti (Foto: PROFIMEDIA)

Trije pripadniki enote specialne kosovske policije, ki so jih srbski policisti sredi junija prijeli – po navedbah Beograda na območju Srbije –, se bodo obtožb branili s svobode. K njihovi izpustitvi iz pripora je madžarski premier Viktor Orban po lastnih navedbah minuli teden pozval srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Višje sodišče v Kraljevu je sporočilo, da je potrdilo obtožnico proti trem kosovskim specialcem, ki so jih na ozemlju Srbije prijeli 14. junija, ter odločilo, da bodo obtoženi izpuščeni iz pripora, navaja N1 Beograd. Obtožnica trojico kosovskih policistov bremeni nedovoljena proizvodnja, posedovanje, nošnja in promet z orožjem in eksplozivnimi snovmi – trojica je bila namreč polno (službeno) opremljena.

Izpustitev policistov je potrdil tudi kosovski premier Albin Kurti. “Čeprav smo veseli, da so se vrnili k svojim družinam, je ta ugrabitev resna kršitev človekovih pravic in jo je treba kaznovati,” je zapisal na Twitterju. Po njegovih besedah mora Srbija “odgovarjati” za “agresijo”.

Medtem ko srbske oblasti navajajo, da so pripadnike kosovske specialne enote prijeli na ozemlju Srbije, Priština vztraja, da so bili ti ugrabljeni na ozemlju Kosova.

Da naj bi Srbija “v kratkem” iz pripora izpustila tri kosovske policiste, je na družbenem omrežju Twitter danes objavil madžarski premier Viktor Orban. Po njegovih besedah se je Srbija za ta korak odločila, potem ko je k temu pozval na srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem minuli teden.

“Zelo cenimo korak predsednika Vučića, ki ga je storil v obdobju resnih izzivov,” je še zapisal Orban in dodal, da je Vučićeva odločitev “dokaz strateškega sodelovanja” med Budimpešto in Beogradom ter obojestranskega zavzemanja za mir in stabilnost na Balkanu.

Madžarski premier Orban je pretekli teden obiskal ne le Srbijo, ampak tudi Albanijo, Črni goro ter Bosno in Hercegovino, kjer se je sestal tudi s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje