Odposlanca EU in ZDA sta se srečala z Vučićem. O čem so govorili?

Svet 14. Dec 202213:03 > 18:40 1 komentar
Barikade na severu Kosova
Florion Goga/REUTERS

Odposlanca EU in ZDA za Zahodni Balkan, Miroslav Lajčak in Gabriel Escobar, sta v Beogradu s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem govorila o politični rešitvi, ki bi zmanjšala napetosti na Kosovu in omogočila odstranitev barikad. To je po pogovorih sporočil Lajčak in dodal, da se Vučić zaveda resnosti razmer. Vučić je po tristranskem pogovoru na Instagramu zapisal samo, da je bil pogovor iskren in korekten. Že v torek se je z odposlancema srečal tudi kosovski premier.

Posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino in druga vprašanja Zahodnega Balkan Miroslav Lajčak je na Twitterju sporočil, da je imel s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem “odprt in iskren pogovor o politični rešitvi, ki bi zmanjšala napetosti in omogočila odstranitev barikad” in da se Vučić “zaveda resnosti razmer”. Tako Lajčak kot Vučić sta ob tem objavila fotografije, na katerih so vsi zelo resni.

Vučić se je najprej na štiri oči pogovarjal z Lajčakom, nato pa se jima je pridružil posebni ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar, poroča srbska tiskovna agencija Beta. Lajčak in Escobar sta v času povečanih napetosti na Kosovu danes prispela v Beograd po dvodnevnem obisku v Prištini, kjer sta se srečala s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem.

Na severu Kosova se napetosti zaostrujejo, odkar so srbski predstavniki zaradi zahteve Prištine po preregistraciji vozil v začetku novembra izstopili iz kosovskih inštitucij. Razmere so se dodatno zaostrile od 10. decembra, ko so kosovski Srbi postavili barikade na več cestah po aretaciji bivšega srbskega policista Dejana Pantića.

Priština je posledično s sklicevanjem na vse slabše varnostne razmere in nezadostno varovanje zaradi odhoda srbskih policistov na sever države napotila okoli 300 svojih policistov. Beograd pa je v odgovor sporočil, da bo na misijo zveze Nato na Kosovu (Kfor) naslovil zahtevo za napotitev svoje vojske na sever Kosova, kar naj bi mu omogočala resolucija 1244 Varnostnega sveta Združenih narodov.

ZDA zavračajo idejo o vrnitvi srbskih sil na Kosovo

Escobar je v torek po pogovoru z albanskim premierjem Kurtijem dejal, da ZDA “kategorično zavračajo in ne podpirajo možnosti vrnitve srbskih sil na Kosovo”, ki naj bi jo od Kforja po Vučićevih napovedih v četrtek uradno zahteval Beograd. Escobar je tudi dejal, da ne pričakuje, da se bo to zgodilo. “Mi tega nikakor ne podpiramo. Želim sporočiti tudi, da ima Kosovo zelo trdna varnostna zagotovila ZDA,” je opozoril Escobar in obe strani pozval, naj ostaneta mirni in nadaljujeta dialog.

Povedal je tudi, da ZDA pričakujejo uresničitev sporazuma o vzpostavitvi Skupnosti srbskih občin na Kosovu, kot tudi napredek in sprejem francosko-nemškega predloga končnega sporazuma o normalizaciji odnosov med državama.

Pred današnjimi pogovori je sicer Vučić na Instagramu mednarodno skupnost in zahodne partnerice vprašal, “katerega od šestih pomembnih dokumentov želijo, da Srbija spoštuje” – sporazum iz Kumanova, ustanovno listino ZN, resolucijo VS ZN 1244, bruseljski in washingtonski sporazum ali sporazum iz Soluna o širitvi EU na Zahodni Balkan, poroča portal televizije N1 Srbija.

Barikade sicer povzročajo resne težave v cestnem prometu na severu Kosova, ki se še povečujejo zaradi zaprtja dveh glavnih mejnih prehodov s Srbijo, Jarinje in Brnjak, preko katerih ni mogoče niti peš. V znak protesta so zaprte tudi šole na severu države, ki delujejo v okviru srbskega izobraževalnega sistema, še poročajo srbski mediji.

Kosovska vlada pa je po torkovem sestanku sporočila, da so sogovorniki “na sestanku dosegli skupni dogovor, da je treba umakniti barikade na severu Kosova, ki ovirajo svobodo gibanja”. Lajčak je po poročanju prištinskega portala Reporteri poudaril, da je najboljši način za odstranitev barikad, ki so jih na severu Kosova postavili tamkajšnji Srbi, politični dogovor, ne buldožerji. Escobar pa je v pogovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) v Prištini dejal, da morajo barikade umakniti tisti, ki so jih postavili.

Escobar je v Prištini pozval kosovsko vlado k uresničevanju sporazuma o skupnosti srbskih občin. Ocenil je tudi, da se Srbi na severu države počutijo izolirane od kosovskih oblasti in da se po drugi strani bojijo Beograda. “Od predstavnikov civilne družbe in drugih ljudi, ki niso politično povezani, sem slišal, da se v mnogih primerih počutijo izolirane od centralne oblasti. Zdaj se v nekaterih primerih čutijo tudi zastraševanje s strani nekaterih ljudi, ki so povezani z Beogradom. Zato moramo najti izhod iz te zanke. Pot naprej so previdna koordinacija, odprt dialog in popolna predanost dialogu,” je dejal za RSE.

Gabriel Escobar (Foto: PROFIMEDIA)

Resolucija Varnostnega sveta ZN 1244 iz leta 1999, ki je pozvala h končanju spopadov na Kosovu ter umiku vojske in policije takratne ZR Jugoslavije s Kosova, pod posebnimi pogoji omogoča vrnitev omejenega števila srbskega varnostnega osebja na Kosovo.

Odnosi med Beogradom in Prištino so se v minulih tednih poslabšali, potem ko so oblasti na Kosovu zagrozile, da bodo zahtevale preregistracijo vozil na severu države, čemur pa mnogi tamkajšnji politični in civilni predstavniki nasprotujejo, kar so demonstrirali s protestnim izstopom iz kosovskih institucij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje