Vučić po seji o Kosovu: Danes je zame najtežji dan, odkar sem predsednik

Svet 11. Dec 202212:11 > 21:22 2 komentarja
kosovo, napetosti
REUTERS/Florion Goga

Razmere na severu Kosova so bile tudi danes napete. Na barikadah ne cestah proti Kosovski Mitrovici in Prištini so se kljub pozivom k njihovi odstranitvi tudi danes zbrali številni Srbi. Zaradi napetosti na severu Kosova je srbski predsednik Aleksandar Vučić danes sklical sejo sveta za nacionalno varnost. Po njej je dejal, da je danes za njim najtežji dan in da ga najverjetneje čaka še težja noč.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes zaradi napetosti na severu Kosova sklical sejo sveta za nacionalno varnost. V izjavi po seji sveta je poudaril, da kosovska policija nima pravice biti na severu Kosova brez dovoljenja predstavnikov srbskih občin, poroča N1 Beograd. Kot je dodal, to velja tudi sedaj, ko štiri večinsko srbske občine na severu države nimajo svojih županov, ki so protestno sestopili s funkcije zaradi uvedbe novih registrskih tablic.

Pripadniki kosovske policije so na sever države vstopili v četrtek, ko so jih kosovske oblasti tja napotile zaradi ponavljajočih se incidentov. Ti so bili v veliki meri povezani z organizacijo nadomestnih županskih volitev v štirih srbskih občinah na severu Kosova, ki so bile načrtovane za 18. in 25. december. Prav zaradi negotovih varnostnih razmer pa jih je kosovska predsednica Vjosa Osmani prestavila na april.

Srbski predsednik Vučić je Prištino pozval, da naj izpusti nekdanjega pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, ki so ga v soboto aretirali zaradi obtožb, da je organiziral napad na prostore osrednje volilne komisije. Pantiću je srbski predsednik v bran stopil že v soboto, ko je zatrdil da nekdanji policist živi v stavbi, kjer je tudi volilna komisija.

Na severu Kosova je srbsko prebivalstvo kmalu po novici o aretaciji na glavnih cestah postavilo barikade, ob katerih so mnogi vztrajali tudi danes. Zaradi cestnih zapor sta že dva dni zaprta mejna prehoda Brnjak in Jarinje, po poročanju kosovske policije pa se je med protestniki in policijo zgodilo več incidentov.

Prav zaradi tega so danes mnogi politiki pozivali, da Srbi barikade s cest umaknejo. Med njimi sta bila kosovski premier Albin Kurti ter visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki pa si je prislužil oster odziv srbske premierke Ane Brnabić. Ta je na Twitterju zapisala, da če bo “mednarodna skupnost pomagala Kurtiju odstraniti barikade, bo skupaj z njim odstranila vse, kar je še ostalo od njene avtoritete in kredibilnosti”. Da je kosovska policija pripravljena prebiti barikade, če bodo to zahtevale okoliščine, pa je popoldne napovedal kosovski notranji minister Xhelal Svecla.

Kosovo Kosovo
REUTERS/Ognen Teofilovski
Kosovo Kosovo
REUTERS/Ognen Teofilovski
Kosovo Kosovo
REUTERS/Ognen Teofilovski
Kosovo Kosovo
REUTERS/Ognen Teofilovski
Kosovo Kosovo
REUTERS/Florion Goga
kosovo, blokade kosovo, blokade
Profimedia
kfor, kosovo kfor, kosovo
REUTERS/Florion Goga

Cestnih blokad, ki onemogočajo promet proti Prištini in Kosovski Mitrovici, se je v svoji izjavi dotaknil tudi predsednik Vučić. Kot je dejal, postavljanja barikad ni naročil nihče iz Beograda. “Srbe na severu Kosova pozivam, naj bodo mirni in naj ne nasedajo provokacijam,” je dejal srbski predsednik.

Poleg incidentov med kosovsko policijo in protestniki ob barikadah pa so s Kosova danes poročali tudi o napadu na patruljo civilne misije EU Eulex. Neznanci so v soboto zvečer na oklepna vozila izvidniške patrulje vrgli šok granato, pri čemer poškodovanih ni bilo, je dopoldne poročala agencija Reuters. Zunanjepolitični predstavnik EU Borell je v odzivu na dogodek dejal, da EU ne bo dopuščala napadov na Eulex na Kosovu ali uporabe nasilnih, kriminalnih dejanj na severu. Da v Beogradu nimajo indicev, da bi se napad na patruljo res zgodil, pa je v izjavi zatrdil predsednik Vučić. Vseeno pa je dejal, da do napadov na pripadnike misij Eulex in Kfor ne smejo prihajati.

Kaj bo z napotitvijo srbske vojske na Kosovo?

Srbski predsednik je sicer že v soboto napovedal, da bo Srbija v skladu z resolucijo ZN 1244 poslala zahtevo poveljstvu mednarodnih sil Kfor, da odobri napotitev pripadnikov srbske vojske in policije na Kosovo. Vučić je na sinočnji novinarski konferenci dejal, da bo vlada odločitev potrdila v ponedeljek ali torek, nato pa jo bo posredovala Kforju, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Resolucija Varnostnega sveta ZN 1244 iz leta 1999, ki je pozvala h končanju spopadov na Kosovu ter umiku vojske in policije takratne ZR Jugoslavije s Kosova, pod posebnimi pogoji omogoča vrnitev omejenega števila srbskega varnostnega osebja na Kosovo. Vračanje srbskega osebja mora odobriti poveljnik misije Kfor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje