Kosovski specialci so se umaknili, nadzor na meji prevzel Kfor

Svet 02. Okt. 202115:24
Delite:
meja med Kosovim in Srbijo
Foto: Laura Hasani/REUTERS

Pripadniki posebnih enot kosovske policije so se v skladu s četrtkovim dogovorom okoli poldneva začeli umikati z mejnih prehodov Brnjak in Jarinje, nadzor pa so prevzele sile misije Kfor. Stekel je že tudi promet preko meje, ki je bil blokiran zaradi nepriznavanja registrskih oznak na vozilih iz Srbije.

Pripadniki sil Kforja so na mejna prehoda Brnjak in Jarinje prispeli okoli osme ure zjutraj, pripadniki posebne enote kosovske policije Rosu pa so se začeli umikati okoli poldneva. Pred tem so kosovski Srbi umaknili tovornjake, s katerimi so zablokirali promet na obeh mejnih prehodih. Blokada, ki je močno zaostrila napetosti med Srbijo in Kosovom, se je tako po dvanajstih dneh končala.

Do tega je prišlo, ko je Priština sredi meseca uvedla nova pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami; te bi morali vozniki ob vstopu v državo zamenjati s kosovskimi registrskimi tablicami.

Šlo je sicer za recipročno odločitev, saj Srbija, ki neodvisnosti Kosova ne priznava in ga ima še vedno za svojo pokrajino, to od kosovskih voznikov zahteva že od leta 2011.

A razmere so se nato prejšnji teden še dodatno zaostrile, ko je Priština na mejna prehoda Jarinje in Brnjak na severu Kosova poslala še enote Rosu, kosovski Srbi pa so s tovornjaki zablokirali ceste. Srbija je poleg tega prejšnjo nedeljo dvignila raven pripravljenosti svoje vojske ob meji s Kosovom, območje pa so začeli preletavati s helikopterjem.

Spor začasno rešili z nalepkami na registrskih tablicah

V četrtek je nato vendarle prišlo do pomiritve in dogovora med obema stranema. Ta predvideva, da se danes izvede umik obeh policij z mejnih prehodov, nadzor pa za naslednja dva tedna prevzamejo sile Kfor. Od ponedeljka dalje bodo spor glede registrskih tablic začasno rešili z nalepkami, ki jih bodo namestili čez nacionalne simbole, obe strani pa bosta v naslednjih šestih mesecih na pogajanjih ob posredovanju EU skušali najti trajnejšo rešitev glede registrskih tablic.

meja med Kosovim in Srbijo
Foto : Laura Hasani/REUTERS