Elizabeta II. zaradi napovedanega referenduma na sestanku s škotsko premierko

Svet 29. Jun 202217:50 > 17:53 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA

Britanska kraljica Elizabeta II. se je danes sestala s škotsko premierko Nicolo Sturgeon, potem ko je ta v torek predlagala datum za izvedbo novega referenduma o neodvisnosti Škotske. Podrobnosti njunega pogovora za zdaj ostajajo skrivnost.

96-letna monarhinja Elizabeta II. in 51-letna premierka Nicola Sturgeon sta se sestali v palači Holyroodhouse v Edinburgu, ki je sicer kraljičina stalna rezidenca ob obiskih Škotske. Ti so na sporedu vsako leto med tako imenovanim “Holyrood tednom”, ko skupaj z drugimi člani kraljeve družine tradicionalno opravi več obveznosti na severu kraljestva.

Škotska premierka je v torek napovedala razpis referenduma o neodvisnosti Škotske, ki naj bi bil izveden 19. oktobra prihodnje leto. V nagovoru v škotskem parlamentu je sicer priznala, da njena vlada morda nima dovolj pristojnosti za razpis referenduma brez odobritve Londona, zato želi pred tem pridobiti mnenje vrhovnega sodišča Združenega kraljestva.

Prošnjo za mnenje je sodišču predložila že v torek popoldne, ko je tudi dejala, da bodo v primeru, da sodišče ne bo naklonjeno izvedbi referenduma naslednje leto, naslednje parlamentarne volitve v Združenem kraljestvu postale “de facto referendum”. Leta 2014 so Škoti glasovali za obstanek v Združenem kraljestvu, trenutne ankete pa kažejo, da so glede vprašanja neodvisnosti še vedno enakomerno razdeljeni.

Britanski premier Boris Johnson se je na razglasitev novega referenduma odzval s trditvijo, da je plebiscit pred osmimi leti to vprašanje rešil za eno generacijo. Vendar pa je po navedbah AFP na poti na vrh Nata v Madridu vseeno dejal, da bo preučil načrt Sturgeonove in se nanj “ustrezno odzval”. Sturgeonova Škotska nacionalna stranka (SNP) želi sicer tudi po osamosvojitvi v državi ohraniti monarhijo. Britanska kraljica naj bi bila sicer politično nevtralna, vendar pa poznavalci menijo, da je že njena prisotnost na Škotskem subtilno opozorilo na tradicijo tristoletno zvezo Anglije in Škotske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!