Kremelj odgovoril Dunaju: izgnali bodo avstrijskega diplomata

Svet 11. Apr 202421:37 0 komentarjev
Avstrijska in ruska zastava
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je v odgovor Dunaju izgnala avstrijskega diplomata. Gre za povračilni ukrep, ki ga je Rusija sprejela po tistem, ko je Dunaj dva ruska diplomata razglasil za personi non grata.

Rusija je avstrijskega diplomata na veleposlaništvu v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo.

Diplomat mora državo zapustiti v tednu dni, so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Gre za povračilni ukrep, ki ga je Rusija sprejela po tistem, ko je Dunaj dva ruska diplomata razglasil za personi non grata, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski veleposlanik v Moskvi Werner Almhofer je bil danes poklican na rusko zunanje ministrstvo, kjer so mu izrazili “odločen protest” zaradi “neutemeljene razglasitve” dveh uslužbencev ruskega veleposlaništva za nezaželeni osebi, sporočilo ministrstva povzema APA.

Rusko zunanje ministrstvo je ob tem še poudarilo, da sprejeti protiukrepi ne bodo omejeni zgolj na izgon avstrijskega diplomata. Kaj bi to lahko pomenilo, po poročanju APA za zdaj ni jasno.

Poteza Moskve je pričakovan odgovor na odločitev avstrijskega zunanjega ministrstva prejšnji mesec, da izžene dva ruska diplomata v povezavi z obtožbami o vohunjenju, dodaja APA. Rusija je namreč v odzivu napovedala, da bo sprejela povračilne ukrepe.

Izgoni diplomatov so v nevtralni Avstriji, ki je pred rusko invazijo na Ukrajino gojila tesne stike z Moskvo, sicer redki.

V Avstriji sicer odmeva primer nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta, ki so ga prijeli zaradi suma vohunjenja za Rusijo. Kancler Karl Nehammer je zaradi tega v torek sklical nacionalni svet za nacionalno varnost, pravosodna ministrica Alma Zadić pa je napovedala zaostritev kazenske zakonodaje na področju vohunjenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!