Kremelj: Rusija bo okupirana ozemlja priključila jutri

Svet 29. Sep 202212:24 6 komentarjev
Vladimir Putin
Sputnik/Sergey Bobylev/REUTERS

Rusija bo jutri uradno priključila območja štirih okupiranih ukrajinskih regij. Priključitev se bo odvila na posebni slovesnosti, na kateri bo ruski predsednik Vladimir Putin imel govor, so sporočili iz Kremlja.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v petek gostil formalno slovesnost ob priključitvi okupiranih ukrajinskih ozemelj Rusiji, so sporočili iz Kremlja. K Rusiji bodo tako uradno priključili 15 odstotkov ozemlja Ukrajine.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je med drugim sporočil, da bodo sporazumi podpisani s “štirimi ozemlji, kjer so izvedli referendume in so za tem podala zahteve ruski strani”.

Na okupiranih območjih ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje je pred dnevi potekal referendum, na katerem so prebivalci odločali o priključitvi k Rusiji. Zahod je izvedbo tovrstnega glasovanja, ki naj bi se dogajalo tudi pod prisilo, označil za nezakonito, zelo ostro so tako imenovanim referendumov nasprotovali tudi v Kijevu. Tudi Kitajska, ki ruski vojni v Ukrajini doslej ni glasno nasprotovala, je sporočila, da je treba “spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav”.

Po podatkih proruskih oblasti je sicer za priključitev glasovala velika večina ljudi, proruske oblasti pa so nato Moskvo uradno zaprosile za priključitev. Kot besede Kremlja navaja tiskovna agencija Reuters, bo Putin jutri prav tako imel pomembnejši govor.

Proruski voditelji že v Moskvi

Proruski separatistični voditelji ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje so medtem prispeli v Moskvo. “Srečanje s predsednikom je seveda načrtovano. Dodatnih informacij pa zaenkrat nimam. Ne morem povedati, kje in kdaj bo srečanje potekalo,” je ob tem povedal predstavnik proruskih okupacijskih oblasti v regiji Herson Kiril Stremusov in dodal, da bodo regije kmalu postale del Rusije.

Po preštetju vseh glasovnic je v Donecku za priključitev Rusiji po navedbah tamkajšnjih okupacijskih oblasti glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa več kot 87 odstotkov.

Guterres obsodil ruske načrte

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes obsodil načrte Kremlja in jih označil za nevarno eskalacijo, ki “nima mesta v sodobnem svetu”. Dejal je, da vsaka priključitev ozemlja države, ki temelji na uporabi sile, krši ustanovno listino ZN in mednarodno pravo. “Vsaka odločitev o priključitvi ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje nima nobene pravne podlage in jo je treba obsoditi,” je dejal Guterres in mednarodno skupnost pozval, naj priključitve nikakor ne sprejme.

Referendumi, ki jih je Rusija izvedla v zasedenih regijah in sredi vojne, so izven ukrajinskega ustavnega okvirja, je dejal Guterres in dodal, da teh referendumov ne moremo označiti za “pristen izraz ljudske volje”.

“Kakršna koli odločitev Rusije, da s svojim ravnanjem nadaljuje, bo še bolj ogrozila možnosti za mir,” je še dejal generalni sekretar ZN in poudaril, da je Rusija kot ena od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN posebej odgovorna za spoštovanje ustanovne listine.

Referendume je danes obsodil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je dejal, da so “ti navidezni in lažni referendumi jalovo prizadevanje, da bi prikrili dejanja, ki v resnici pomenijo nadaljnje poskuse zavzemanja ozemlja v Ukrajini s strani Rusije”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje