Kremelj zvezo Nato ob obsežnih vajah označil za grožnjo

Svet 31. Jan 202414:08 1 komentar
Moskva, Kremelj
PROFIMEDIA

Kremelj je zvezo Nato v luči obsežnih vojaških vaj označil za grožnjo, tako jo tudi obravnava in sprejema ustrezne ukrepe.

Rusija vidi zvezo Nato kot grožnjo in sprejema ukrepe za spoprijemanje s tem, je danes na vprašanje o največji vojaški vaji zavezništva, ki poteka trenutno, odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Seveda je za nas grožnja, tako jo tudi obravnavamo, in nenehno sprejemamo ustrezne ukrepe za spoprijemanje z njo,” je glede zveze Nato, potem ko je nedavno začela obsežne vojaške vaje, dejal Peskov. “Zavezništvo že več desetletij brez premora premika svojo vojaško infrastrukturo proti našim mejam,” je še dejal novinarjem.

Največje vaje po koncu hladne vojne

Zveza Nato je minuli teden začela svojo največjo vojaško vajo po koncu hladne vojne, poimenovano Neomajni branilec (Steadfast Defender). V njej bo do konca maja sodelovalo skupno 90.000 vojakov iz vseh 31 članic zavezništva in Švedske, med njimi okoli 200 pripadnikov Slovenske vojske.

Posamične vaje bodo potekale od Severne Amerike do Natovega vzhodnega krila v Evropi. Sodelovalo bo 50 vojaških plovil, 80 letal in več kot 1.100 bojnih vozil. Osrednji scenarij bo simulacija ruskega napada na članice zavezništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje