Kritične razmere v Rusiji: voda poplavila že več kot 4.500 domov

Svet 07. Apr 202418:15 0 komentarjev
evakuacija po poplavah v Orsku
Foto: PROFIMEDIA

Po tem ko je na reki Ural v Rusiji popustil jez, je voda poplavila že več kot 4.500 domov. Za območje so razglasili izredno stanje, razmere v regiji pa so kritične, je sporočil ruski minister za izredne razmere, Aleksander Kurenkov.

Razmere v ruski regiji Orenburg, kjer je zaradi močnega deževja popustil jez na reki Ural blizu mesta Orsk, so kritične, je sporočil ruski minister za izredne razmere Aleksander Kurenkov. Voda je doslej poplavila več kot 4500 domov.

Za območje so razglasili izredno stanje na državni ravni, Moskva pa je v regijo napotila okrepitve ter namenila dodatna finančna sredstva za spopadanje z izrednimi razmerami.

Jez blizu mesta Orsk nedaleč od rusko-kazahstanske meje, ki je bil zgrajen leta 2014, je zaradi močnega deževja popustil v petek zvečer. Oblasti so že sprožile kazenski postopek zaradi suma malomarnosti upravljanja z jezom in kršenja varnostnih pravil.

Jez je bil zgrajen, da zdrži največ 5,5 metra visok vodostaj, po močnem deževju pa se je ta dvignil do devetih metrov.

evakuacija po poplavah v Orsku
Evakuacija v Orsku (Foto: PROFIMEDIA)

“Vodostaj bo še naraščal”

Za celotno regijo Orenburg, ki vključuje mesto Orsk, so oblasti že pred tem razglasile izredne razmere, potem ko se je gladina reke Ural nevarno dvignila zaradi taljenja ledu. Oblasti tako svarijo tudi zaradi visokega vodostaja reke Ural, ki teče tudi skozi mesto Orenburg.

“Razmere so kritične, saj voda še naprej dere skozi mesto. Pričakovati je, da bo vodostaj še naraščal,” je na Telegramu sporočil župan mesta Orenburg Sergej Salmin in dodal, da je voda v primerjavi s prejšnjimi dnevi narasla še za četrt metra. Vremenoslovci sicer pričakujejo, da bo voda najbolj narasla v sredo.

Ruske oblasti so zaradi močnega deževja in poka jezu razglasile “izredne razmere”, kar bo omogočilo, da bo na prizadeto območje odšlo več reševalnih ekip, ravno tako bo za sanacijo škode na voljo več denarja.

evakuacija po poplavah v Orsku
Foto: PROFIMEDIA

V poplavah so v mestu Orsk sicer umrle tri osebe. Poplave pa so v zadnjih dneh prizadele tudi bližnji Kazahstan. Kot je opozoril predsednik države Kasim-Žomart Tokajev, so zdajšnje poplave ena najhujših naravnih nesreč v Kazahstanu v zadnjih 80 letih.

evakuacija po poplavah v Orsku
V ruskem mestu vladajo izredne razmere (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!