Kruh v Sloveniji v povprečju dražji za 18 odstotkov

Svet 19. Sep 202213:27 0 komentarjev
kruh
PROFIMEDIA

Poleg energentov v luči vojne v Ukrajini v nebo rastejo tudi cene hrane. Kot ugotavljajo evropski statistiki, se je med drugim precej podražil kruh. Ta je bil avgusta letos v EU v povprečju za 18 odstotkov dražji kot avgusta lani. Podobno podražitev so zaznali v Sloveniji, kjer je bilo treba za kruh v povprečju odšteti 18,8 odstotka več kot lani.

Avgusta lani se je kruh na letni ravni v EU v povprečju podražil za tri odstotke. Izrazito podražitev kruha v letošnjem avgustu evropski statistiki pripisujejo ruski invaziji na Ukrajino, saj sta bili Rusija in Ukrajina med največjimi svetovnimi izvoznicami žita, pšenice, koruze, oljnic (zlasti sončnic) in gnojil.

Cene kruha so se v primerjavi z avgustom 2021 v državah članicah sicer gibale precej različno. Daleč največjo podražitev so statistiki zaznali na Madžarskem, kjer je bil kruh avgusta v povprečju dražji za 65,5 odstotkov. Sledili sta Litva, kjer se je kruh v primerjavi z lanskim avgustom podražil za 33,3 odstotka, ter Estonija in Slovaška, kjer se je kruh v povprečju podražil za 32,2 odstotka.

V primerjavi z lanskim avgustom se je kruh v Sloveniji v povprečju podražil za 18,8 odstotka, kar državo uvršča tik na povprečje EU. Na drugi strani so najmanjšo povprečno rast cen kruha zabeležili v Franciji, kjer se je cena dvignila za osem odstotkov. Sledili sta Nizozemska in Luksemburg (po +10 odstotkov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!