Kruto nasilje najstnic: dve sta udarjali in brcali dekle, tretja vse snemala

Svet 02. Apr 202409:30 > 16:21 3 komentarji
nasilje nad ženskami
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Med velikonočnimi prazniki je hrvaško javnost pretresel videoposnetek medvrstniškega nasilja. Na njem dve najstnici iz Splita fizično napadata sovrstnico, ji grozita in jo obkladata z žaljivkami. Napadeno dekle prisilita v klečanje in ga tako močno brcneta, da z obrazom udari v tla. Ena od napadalk naj bi bila še v osnovni šoli, druga v prvem letniku srednje. Policija je zaradi vrstniškega nasilja ovadila štiri mladoletnike, a so jih po pogovorih izpustili, četverica se bo lahko branila s prostosti, navajajo hrvaški mediji.

Po hrvaških družbenih omrežjih se je med velikonočnimi prazniki razširil videoposnetek, na katerem dve najstnici fizično in psihično obračunavata s sovrstnico.

Splitska policija je zaključila kriminalistično preiskavo, ovadili so tri mladoletnice in enega mladoletnika. Ovadili so jih za številna kazniva dejanja: nasilništvo, poskus povzročitve hude telesne poškodbe, grožnje, poskusa izsiljevanja in kršitve pravic otroka, piše Dalmatinski portal.

Po poročanju portala so mladoletnike po pogovorih izpustili, branili pa se bodo lahko s prostosti.

Posnetek ustrahovanja na splitskih ulicah se je po družbenih omrežjih razširil v nedeljo. Javnost je bila nad grožnjami, ustrahovanjem in udarci šokirana. Ena od napadalk je sovrstnico pretepala, druga pa jo je z besedami poniževala. Napadeno dekle med obračunavanjem kleči.

Nasilni najstnici sta napadenemu dekletu tudi grozili. “Opraviči se mi, ker so me zaradi tvojih laži pretepli. Zaradi tebe sem dobila dva tedna kazni,” reče ena. Od žrtve zahteva vračilo 30 evrov, ki naj bi ji jih posodila. Napadena deklica medtem prosi za odpuščanje.

Proti koncu videoposnetka ena od napadalk klečeče dekle brcne v hrbet, ob tem najstnica pade po tleh in z obrazom udari ob tla. Druga ji poda roko, nato pa jo, namesto da bi ji pomagala vstati s tal, udari. Tudi dekle, ki je dogodek posnelo, besedno obračunava z najstnico.

Po poročanju hrvaškega Dnevnika je ena od napadalk učenka osmega razreda osnovne šole, druga pa obiskuje prvi letnik srednje šole.

Hiter odziv policije: dve napadalki noč preživeli na postaji

Uporabniki družbenih omrežij so že v nedeljo nasilni posnetek prijavili na policijo.

Na splitsko-dalmatinski policijski upravi so pozno zvečer potrdili, da so prijavo o nasilnem dogodku prejeli okoli 20. ure. Aktivnosti so stekle še isti večer.

Napadalki so v roku ene ure identificirali in obiskali na domu ter ju v nedeljo okoli 22. ure privedli na policijsko postajo, kjer sta preživeli noč. Policisti so v ponedeljek dopoldan zaslišali še dva mladoletnika, ki ju sumijo vpletenosti v napad. Med njima je tudi dekle, ki je dogodek posnelo, je poročal Index.hr.

Policija uporabnike družbenih omrežij poziva, naj posnetka ne delijo.

V skladu s hrvaško zakonodajo je za kršenje zasebnosti predvidena zaporna kazen do dveh let. Zaradi nasilnega fizičnega obračuna bi lahko policija napadalki obtožila tudi poskusa hude telesne poškodbe, za kar je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do pet let.

Zaradi nasilnega vedenja mladoletnicama grozi tudi zaporna kazen do treh let, še poroča Dnevnik.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje