Janez Janša evropsko komisarko Vero Jourovo poslal “pakirat kovčke”

Slovenija 02. Apr 202416:01 26 komentarjev

V SDS so prepričani, da je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova med lanskim obiskom Slovenije politično vplivala na delovanje slovenskih institucij, natančneje na ustavno sodišče pri presojanju o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija. To po mnenju predsednika SDS Janeza Janše in evropskega poslanca Milana Zvera razkrivajo dokumenti Evropske komisije, ki jih je po enem letu prizadevanj pridobil Zver. Ob tem je Zver Jourovo pozval tudi k odstopu, Janša pa je dejal, da bi morali nekateri v Bruslju in Ljubljani "že pakirati kovčke".

Več kot eno leto je minilo, odkar je evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver poslal prvi poziv Evropski komisiji za pridobitev dokumentov, povezanih z obiskom evropske komisarke in podpredsednice Komisije Vere Jourove, ki sicer sodi v vrste evropskih liberalcev. Spomnimo, Jourova je Slovenijo obiskala marca lani, srečala se je s predstavniki vseh treh vej oblasti, med drugim s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom.

Prav srečanje z njim je najbolj odmevalo, čeprav je Jourova po obisku Slovenije pojasnila, da z Accettom o presojanju ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija, ki je takrat potekalo na ustavnem sodišču, nista govorila. Sodišče je nekaj dni pred njenim obiskom začasno zadržalo izvajanje zakona, po njenem obisku pa je sodišče zadržanje odpravilo. V SDS so bili že takrat prepričani, da je imel prav obisk podpredsednice Evropske komisije velik vpliv na odločitev ustavnega sodišča.

Dokumenti o obisku Jourove v Sloveniji po Zverovem mnenju kažejo, da je Jourova z obiskom ustavnega sodišča zlorabila položaj, nevestno opravljala funkcijo, opustila dolžno ravnanje in poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij.

“To je v nasprotju z Lizbonsko pogodbo in pogodbo o delovanju Evropske unije. Komisarko Jourovo pozivam k odstopu,” je poudaril Zver.

Zver si je vse od obiska komisarke prizadeval pridobiti dokumente v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji, zlasti na ustavnem sodišču. Šele po posredovanju ombudsmanke Emily O’Reilly je dobil večji del dokumentov, a so deli še vedno počrnjeni. Med njimi je 3. točka opomnika pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom. “Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena,” se je na novinarski konferenci vprašal predsednik SDS Janez Janša.

Po mnenju Milana Zvera omenjeni dokumenti, še posebej pa počrnjena točka opomnika, razkrivajo indice, da je evropska komisarka za vrednote in preglednost vplivala na zakonodajni proces, “zato je odgovorna za posledice, ki so se na RTVS zgodile – od spremembe programske sheme do kadrovskih čistk”.

“Gre za popolno zlorabo funkcije evropske komisarke. To pomeni tudi izgubo zaupanja v evropske institucije, kar pomeni, da lahko evropska demokracija pade v krizo. Vse, česar mi ni uspelo dobiti v političnem postopku od Komisije, bom dobil prek evropskega sodišča. Pripravljam tožbo zoper Evropsko komisijo. Upam, da to ne bo pot hlapca Jerneja in bom na koncu zmagal. Ne gre za moje osebno zadoščenje, pač pa za princip. Ne smemo dovoliti, da bi katerikoli komisar ravnal tako, kot je Jourova,” je poudaril Zver.

Jourova, SDS
Sporna 3. točka ciljev sestanka med Jourovo in Accettom (Foto: N1)

Predsednik SDS je dejal, da pri prebiranju omenjenega gradiva “ni mogel verjeti svojim očem”, po njegovem mnenju gre namreč za “eklatantni politični pamflet”, ki pa nima nikakršne povezave s političnimi pristojnostmi Evropske komisije.

Med gradivi Vere Jourove, ki jih je pridobil Zver, je tudi njen komentar o odločitvi ustavnega sodišča o zadržanju novele zakona o RTVS. Jourova je odločitev označila za kontroverzno, Janša in Zver pa sta na novinarski konferenci izpostavila, da komentiranje odločitev ustavnih sodišč v članicah EU ni v okviru nalog evropske komisarke.

“Gre za nesprejemljivo vmešavanje v državo članico na področju, kjer ni skupnih politik,” je dejal tudi Zver, ki je pojasnil, da je želel opozoriti na netransparentnost pri delovanju komisarke Jourove. Po njegovih besedah so želeli tudi poudariti, do kod si je upala politizirati zakonodajni proces v Sloveniji.

Po mnenju prvaka SDS Janeza Janše dokumenti razkrivajo takšne stvari, da bi morali nekateri “pakirati kovčke ne le v Bruslju, ampak tudi v Ljubljani”.

Dokumenti, Vera Jourova, SDS
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Na novinarsko vprašanje, kaj je kronski dokaz, da je Vera Jourova vplivala na odločitev ustavnega sodišča, tako Janša kot Zver nista konkretno odgovorila. Janša je ponovil, da na to kažejo njeni komentarji odločitve o zadržanju izvajanja novele zakona in počrnjena tretja točka opomnika njenega sestanka s predsednikom ustavnega sodišča.

“Zakaj je to potemnjeno, če ne piše nič spornega? Vsak, ki ima deset odstotkov logike v glavi, ve, za kaj gre,” je poudaril Janša.

Zver je napovedal, da bo nadaljeval prizadevanja in da bo skušal manjkajoče dele dokumentov pridobiti prek evropskega sodišča.

Joveva: Gre za nov konstrukt in klasične manipulacije stranke SDS

Da je bila današnja novinarska konferenca Janeza Janše in Milana Zvera očiten konstrukt, pa je prepričana evropska poslanka Irena Joveva (Renew Europe in Gibanje Svoboda). V svojem odzivu je zapisala, da Janša in Zver nista povedala nič novega, izseki iz dokumentov, ki sta jih komentirala, pa da so še dodatno potrdili vsa dejstva, ki so skladna z javnim letnim poročilom vladavine prava za Slovenijo.

Sama ne vidi ničesar spornega pri lanskem obisku Vere Jourove v Sloveniji, saj da je popolnoma običajno, da se predstavniki komisije sestanejo z najvišjimi predstavniki oblasti v neki državi, tudi s predsednikom ustavnega sodišča.

“Da bo nekdo tretji presojal oziroma celo praktično trdil, da je šlo pri tem za nekakšen političen pritisk, celo za pritisk glede nekega specifičnega zakona, je kratko malo absurdno in ponižujoče tako do predstavnikov komisije kot do našega ustavnega sodišča,” je poudarila Joveva, ki sicer prihaja iz iste politične družine kot Jourova.

Po mnenju evropske poslanke gre za nov konstrukt in klasične manipulacije stranke SDS, s katerimi skušajo spodkopati kredibilnost Jourove in ostalih evropskih institucij. Kot je dodala Joveva, se je evropska komisarka stranki SDS zamerila predvsem zaradi opozarjanja na kršitve svobode medijev v času tretje Janševe vlade.

Ustavno sodišče je navedbe SDS, da je šlo za politični pritisk evropske komisarke na sodišče oziroma na ustavne sodnice in sodnike, zavrnilo. Dodali so, da se predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto in podpredsednica Komisije Vera Jourova na srečanju nista pogovarjala o noveli zakona o RTVS, prav tako pa “ne o katerikoli drugi zadevi, ki je še odprta pred sodiščem”.

Na Evropski komisiji so prav tako še enkrat zavrnili navedbe, da bi Jourova s predsednikom slovenskega ustavnega sodišča Matejem Accettom razpravljala o RTVS .”Podpredsednica Jourova je zadolžena za vladavino prava in vsa ključna vprašanja povezana s tem, vključno z neodvisnostjo pravosodja. Del njene službe je sestajanje z najvišjimi predstavniki sodišč v državah članicah. Ti sestanki niso nikoli o individualnih primerih. Sestanek s predsednikom slovenskega ustavnega sodišča je bil o vprašanjih, povezanih s poročilom o vladavini prava, specifično o neodvisnosti sodstva in primarnosti prava EU,” so zapisali v odzivu. Dodali so še, da so bili deli poročila o obisku počrnjeni, saj se niso nanašali na zahtevo poslanca Evropskega parlamenta oziroma na srečanje komisarke s predsednikom ustavnega sodišča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje