Kurz znova izvoljen na čelo ÖVP z 99,4-odstotno podporo

Svet 28. Avg 202120:40 0 komentarjev
Sebastian Kurz
Profimedia

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je bil na kongresu Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) ponovno izvoljen za njenega predsednika. Podprlo ga je 99,4 odstotka delegatov, s tem pa je celo presegel rezultat, s katerim je bil za predsednika stranke prvič izvoljen leta 2017, ko je ga je podprlo 98,7 odstotka delegatov.

Sebastian Kurz, ki je bil edini kandidat za vodenje stranke, je na kongresu poudaril, da bo ta še naprej podpirala restriktivno migracijsko politiko.

“Za demokracijo je izredno pomembno, kdo živi tukaj in v kaj ljudje verjamejo,” je dejal 35-letni avstrijski kancler. Poudaril je, da Avstrija iz Afganistana ne bi smela sprejeti več ljudi, kot jih je mogoče vključiti v družbo. V svojem govoru je migracije označil za enega od petih vprašanj, ki bodo v ospredju v naslednjih mesecih.

Komentiral je tudi preiskavo, ki trenutno zoper njega poteka zaradi domnevnega lažnega pričanja pred preiskovalnim odborom parlamenta za korupcijo. Dejal je, da so obtožbe posledica vse agresivnejše opozicijske politike. “Izkušnja me je pravzaprav naredila še bolj odpornega. Okrepila me je in naredila še odločnejšega,” je dodal.

Odkar Kurz vodi konservativce, je stranka dvakrat zmagala na parlamentarnih volitvah. Glede na raziskave javnega mnenja iz začetka avgusta ima ÖVP trenutno 35-odstotno podporo pred opozicijskimi socialdemokrati in desnim FPÖ, ki ju podpira po 20 odstotkov vprašanih. Zelene podpira 12 odstotkov vprašanih.

Kurza je podprlo 99,4 odstotka delegatov, kar je več kot leta 2017, ko je bil prvič izvoljen kot predsednik stranke z 98,7-odstotno podporo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!