Ladji Ocean Viking s 572 migranti dovolili pristati na Siciliji

Svet 09. Jul 202116:01 0 komentarjev
Ocean Viking je lahko pristala
Flavio Gasperini/SOS Mediterranee/Handout/REUTERS

Ladji Ocean Viking, ki je izplula 1. julija in v tem času z morja rešila 572 migrantov, je bilo danes dovoljeno pristati v pristanišču Augusta na Siciliji.

Ladja Ocean Viking je izplula 1. julija in v Mediteranskem morju v nekaj dneh rešila 572 migrantov. Nekateri izmed njih so bili pred rešitvijo že tri dni na morju. Trajalo je do danes, da je lahko pristala na pristanišču v eni izmed držav Evropske unije.

Ladji je bilo dovoljeno pristati v pristanišču Augusta na Siciliji. Kot je poročal Euobserver, je z ladje na kopno prvi stopil 16-letni deček iz Eritreje, in sicer ob 11.31 uri. Deček je za isti medij že pred tem povedal, da je preživel štiri leta v Libiji, kjer je dve leti bival v centru za pridržanje v mestu Zuwarah, ki je znano kot središče tihotapcev.

Po poročanu Euobserver je njegov oče zbral dobrih 1.685 evrov, da bi se z ladjo lahko odpravil proti Evropi.

Na ladji je bilo že “kritično”

Novica, da bo ladji Ocean Viking dovoljen pristanek, je bila znana v četrtek pozno zvečer, kar mediji opisujejo kot “kritičen trenutek”. Kot smo poročali, je na ladji zmanjkovalo hrane, poročali so o vse več primerih psiholoških motenj. Posadka SOS Mediterranee se je trudila, da bi migranti na krovu ostali mirni.

Prisotne na ladji so na kopnem pričakale italijanske oblasti, vključno s policijo, uslužbenci agencije za begunce Organizacije združenih narodov (OZN) in Mednarodne organizacije za migracije (IOM).

Skupaj so sledili štiristopenjskem načrtu. Najprej so fotografirali in identificirali potnike, zatem so opravili teste na koronavirus, jih registrirali in opravili policijski varnostni pregled. Najprej so izpustili družine z otroci, mladoletne in tiste s poškodbami.

Po poročanju Euobserver so v roku ene ure odkrili eno okužbo s koronavirusom, mladega posameznika so poslali nazaj na ladjo Ocean Viking, kjer se je moral izolirati.

Po poročanju Euobserver je od 572 rešenih ljudi 151 mladoletnih, 27 je žensk in deklet, ostali so moški. Med 572 rešenimi je 26 različnih narodnosti. Največ migrantov je iz Bangladeša (151), potem iz Egipta (119) in Eritreje (85). Na krovu je bilo tudi enajst Sircev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!