Lahko se pridružite obsežnemu iskanju pošasti iz Loch Nessa

Potovanja 22. Avg 202312:01 0 komentarjev
Loch Ness, Škotska, Velika Britanija, jezero, Nessie, pošast
Jezero Loch Ness/PROFIMEDIA

Škotski center Loch Ness konec tedna načrtuje eno najobsežnejših iskanj skrivnostnega bitja, ki domnevno živi v jezeru. K sodelovanju vabi prostovoljce.

Ta vikend se bo na jezeru Loch Ness na severu Škotske začelo najobsežnejše iskanje domnevne pošasti, ljubkovalno imenovane Nessie, po več kot pol stoletja. Lovci na Nessie nameravajo 37 kilometrov dolgo jezero prečesati po dolgem in počez z najsodobnejšo tehnologijo in morda dokončno odgovoriti na vprašanje, ali pošast iz Loch Nessa v resnici obstaja.

Loch Ness, Škotska, Velika Britanija, jezero, Nessie, pošast
Pošast iz Loch Nessa (ilustracija)/PROFIMEDIA

V globinah največjega škotskega jezera (uradno največja izmerjena globina je 230 metrov) naj bi namreč živelo bitje “z okroglim telesom in kači ali zmaju podobno glavo na dolgem vratu”, o katerem prvi zapisi obstajajo že iz leta 564, ko naj bi škotski svetnik Kolumb pregnal pošast, ki je napadla plavalca v jezeru. Od takrat do danes je bilo teh opažanj 1.148, je zapisano na spletni strani uradnega registra opažanj pošasti iz Loch Nessa.

Od odkritja fotografije je bilo kar nekaj opažanj posnetih tudi s kamerami, vendar so posnetki precej slabi in iz njih ni mogoče razbrati, kaj kažejo. Najbolj znani so posnetki iz leta 1933, ki so se že takrat hitro razširili po svetu ter proslavili jezero in domnevno pošast, ki naj bi se skrivala v njem. Kasneje so dokazali, da je šlo za ponaredke oziroma potegavščino.

Loch Ness, Škotska, Velika Britanija, jezero, Nessie, pošast
Ena od fotografij domnevnega opažanja pošasti iz leta 1933/PROFIMEDIA

V letošnji odpravi, ki bo trajala dva dni – začela se bo 26. avgusta in trajala še naslednji dan, bodo raziskovalci jezero preiskovali s kopnega, iz zraka in seveda pod vodno gladino. Pri tem bodo uporabljali najsodobnejšo tehnologijo, med drugim drone z infrardečimi kamerami in podvodne mikrofone.

Pri iskanju jim pomagajo tudi podnebne spremembe, saj je po podatkih škotske agencije za varstvo okolja maja gladina vode najnižja v zadnjih 32 letih, poroča usatoday.com. “Konec tedna bomo imeli priložnost za iskanje po vodah jezera tako, kot še nikoli do zdaj, in komaj čakamo, da vidimo, kaj bomo našli,” piše na spletni strani organizatorja iskanja, ki k sodelovanju vabi tudi prostovoljce.

Loch Ness, Škotska, Velika Britanija, jezero, Nessie, pošast
Kip Nessie ob jezeru Loch Ness/PROFIMEDIA

Nessie je ena najbolj znanih ugank kriptozoologije, neznanstvene vede, ki zbira podatke o (večinoma mitoloških) živalih in bitjih, katerih obstoj doslej še ni bil dokazan – kot sta jeti iz Himalaje in čupakabra iz Srednje Amerike. Različne teorije, kateri vrsti bi Nessie, če obstaja, lahko pripadala, vključujejo razna bitja, najbolj priljubljeni pa sta teoriji o velikanski jegulji ali pleziozavru, morskemu dinozavru, ki uradno velja za izumrlega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!