Laschet se je pripravljen umakniti, Merkel v Rimu tudi o prihodnosti vlade

Svet 07. Okt 202118:55 > 22:20 0 komentarjev
Armin Laschet
Michaela Rehle/REUTERS

Po volilnem porazu konservativne unije CDU/CSU je vodja CDU Armin Laschet pod velikim pritiskom. Na zasedanju poslanske skupine unije naj bi Laschet danes izrazil pripravljenost za novo zasedbo na vrhu stranke.

“Na prvem mestu je projekt, nato oseba,” naj bi povedal Armin Laschet na srečanju s poslanci CDU in CSU. “Če gre z drugimi osebami bolje, potem naj bo tako,” naj bi dodal.

O novi zasedbi v stranki bi lahko po oceni Lascheta odločali na kongresu stranke. Po njegovem bi CDU sicer rabila spremembe v več organih stranke. Prepričan je, da bi morali izbrati osebo, ki uživa široko podporo. Podobno kot je bilo to v njegovi domači zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, kjer je za svojega naslednika na čelu deželne vlade in deželne veje CDU predlagal dosedanjega deželnega ministra za promet Hendrika Wüsta.

Laschet še ni opustil možnosti oblikovanja t. i. jamajške koalicije z Zelenimi in liberalci (FDP), čeprav je unija na volitvah zasedla drugo mesto za socialdemokrati (SPD).

SPD, Zeleni in FPD bodo pogovore nadaljevali prihodnji teden

Medtem pa so nemški socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP) danes po več kot šestih urah zaključili prvo skupno srečanje o oblikovanju koalicije. Strinjali so se, da bodo pogovore nadaljevali v ponedeljek, konec prihodnjega tedna pa naredili prvo vmesno bilanco, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V to, da bi Laschet lahko prevzel vodenje prihodnje nemške vlade, pa očitno dvomi tudi njegova strankarska kolegica kanclerka Angela Merkel. Kot je menila danes, bo bo nova nemška vlada tokrat oblikovana hitreje kot pred štirimi leti, ko so pogovori trajali več mesecev. Ob robu obiska v Rimu je posredno še dejala, da bo najverjetneje njen naslednik na čelu vlade socialdemokrat (SPD) Olaf Scholz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!