Latvija bo podaljšala izredne razmere na meji z Belorusijo

Svet 01. Feb 202214:04 0 komentarjev
Migranti
PROFIMEDIA

Latvija je zaradi povečanega števila prihodov migrantov poleti razglasila izredne razmere na meji z Belorusijo. Podaljšala jih bo najmanj do maja.

Latvija bo podaljšala izredne razmere na meji z Belorusijo do 10. maja. Vlada v Rigi je danes potrdila podaljšanje ukrepa za tri mesece, in sicer za štiri regije na jugovzhodu in jugu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S podaljšanjem izrednih razmer je vlada omogočila, da obmejni stražarji še naprej zavračajo in pošiljajo nazaj migrante, ki v Latvijo pridejo nezakonito iz Belorusije.

“Vidimo, da pritisk na naše meje ne pojenja in da se nadaljuje s strani režima (Aleksandra) Lukašenka organizirana hibridna operacija, zato nimamo druge možnosti, kot da podaljšamo izredne razmere,” je povedala notranja ministrica Marija Golubeva.

Že mesece poskušajo migranti iz Belorusije nezakonito prečkati zunanje meje EU ter vstopiti na Poljsko, v Litvo in Latvijo. Evropska unija očita Lukašenku, da je v državo namerno zvabil migrante z obljubo, da bodo tako lažje prišli v EU.

Omenjene sosede Belorusije so se zaradi migrantskega pritiska odločile okrepiti nadzor na meji, Poljska je med drugim začela graditi pregrado. Vlada v Rigi pa je 11. avgusta razglasila izredne razmere, sprva za tri mesece, ampak so jih že podaljšali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!