Latvija ima idejo, kako rešiti zimski kaos na cestah

Svet 30. Nov 202311:44 0 komentarjev
avtobus na zasneženi cesti
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Danes zjutraj so mnoge na avtomobilskih steklih pričakale prve snežinke. Čeprav je bilo sneg komaj opaziti, je skupaj z dežjem znova povzročil zastoje. Mnogi, ki se z avtom odpravljajo na delo v večja mesta, nejevoljno zrejo proti "pravi zimi", saj ta na cestah pogosto povzroči še večji kaos. Latvijci imajo idejo. Da bi ljudi spodbudili, naj v zahtevnih snežnih razmerah svoje avtomobile pustijo v domačih garažah, so voznikom omogočili brezplačen javni prevoz.

Zaradi zasneženih cest so se oblasti v latvijski prestolnici Riga odločile, da bodo z brezplačnim avtobusnim in tramvajskim prevozom po mestu spodbudile voznike avtomobilov, da svoje jeklene konjičke pustijo doma. Za brezplačno vožnjo je potrebno predložiti le vozniško dovoljenje, je danes sporočila riška mestna uprava.

Če bo v prihodnjih dneh in tednih še naprej snežilo, se bo akcija nadaljevala. Obenem je mestna uprava prebivalce pozvala, naj, če je mogoče, delajo od doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čiščenje zasneženih ulici se je namreč za pristojne mestne organe izkazalo za težavno nalogo, potem ko je danes zjutraj latvijsko prestolnico prekrila več kot 20 centimetrov debela snežna odeja.

Tudi v Sloveniji smo se danes prebudili v snežno-deževne razmere, ki so že povzročile nevšečnosti na cestah. Glede na izkušnje iz preteklih let lahko le predvidevamo, kaj nas čaka, ko bo pobelilo tudi slovenske ceste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!