Lavrov afriškim voditeljem: Rusija bo v celoti dobavila žito

Svet 24. Jul 202221:28 > 21:30 1 komentar
Lavrov na afriški turneji
Rusko zunanje ministrstvo/Profimedia

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v Kairu egiptovskim voditeljem zagotovil, da bodo njihova naročila ruskega žita v celoti dobavljena. Lavrov na severu Afrike pričenja turnejo, ki jo bo nadaljeval v Ugandi, Etiopiji in DR Kongu. Afrika se je znašla v središču svetovne prehranske krize, ki jo je dodatno poglobila ruska invazija Ukrajine.

Prvi mož ruske diplomacije je na novinarski konferenci po srečanju z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem sporočil, da je že ruski predsednik Vladimir Putin v nedavnem telefonskem pogovoru dal isto zagotovilo glede dobav žita predsedniku Egipta Abdelu Fatahu al Sisiju. Lavrov je pred obiskom več afriških držav v petek obtožbe, da Rusija izvaža lakoto, označil za neutemeljene, ter napovedal nemotene dobave hrane in gnojil v Afriko. Za zvišanje cen energije in hrane ni kriva Rusija, je zatrdil.

V prispevku za več afriških časopisov je poudaril, da so se težave začele že med pandemijo, saj si je po njegovih besedah Zahod prisvojil svetovne blagovne in prehranske verige ter tako “poslabšal položaj držav v razvoju, odvisnih od uvoza hrane”.

Še isti dan sta nato Rusija in Ukrajina v Turčiji sklenile dogovor o izvozu žita, ki je ujeto v ukrajinskih črnomorskih pristaniščih. Sobotni napad na odeško pristanišče je sicer implementacijo tega dogovora kmalu postavil pod vprašaj.

Pred začetkom vojne v Ukrajini 24. februarja letos je Egipt 85 odstotkov žita uvažal iz Rusije in Ukrajine.

Lavrov se je v Kairu srečal še z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom in s predstavniki 22 držav, ki tvorijo ta mednarodni panarabski blok. Veliko teh držav, vključno z Egiptom, se v vojni ni postavilo na eno ali drugo stran, zaradi česar je Lavrov pozdravil “uravnoteženo, pošteno, odgovorno držo” Arabske lige.

Ruski zunanji minister je arabskim voditeljem dejal, da bo prisilil zahodne države k odpravi omejitev in ustavitvi preprečevanja dobav ruskega žita njenim kupcem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje