Letalski promet v Nemčiji znova stekel. Možne še posamične odpovedi in zamude

Svet 18. Feb 202312:28 0 komentarjev
Letališče Frankfurt
Heiko Becker/REUTERS

Po tem, ko so v Nemčiji zaradi stavke javnih uslužbencev na sedmih nemških letališčih včeraj odpovedali okoli 2.300 letov, je letalski promet danes znova stekel. Možne so še posamične odpovedi in zamude.

Po stavki javnih uslužbencev na sedmih nemških letališčih, zaradi katere je bilo v petek in danes ponoči odpovedanih okoli 2.300 letov, je danes promet znova stekel, potniki pa morajo računati še na posamične odpovedi in zamude, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Predvideni so tudi vsi današnji leti med Ljubljano ter Münchnom in Frankfurtom.

Na največjem nemškem letališču v Frankfurtu so dpa povedali, da je danes pričakovati še posamezne zamude in odpovedi letov. Za normalizacijo delovanja bo zaradi precejšnjega števila letov, ki so med stavko izostali, potreben dodaten čas, tako da bi lahko določene posledice občutili tudi v nedeljo.

Danes odpovedali le 53 letov

Obratovanje frankfurtskega letališča je znova steklo ob 5. uri, za danes je predvidenih več pristankov in poletov kot običajno. Danes so odpovedali 53 od okoli 1150 predvidenih letov. Del petkovih odpovedi bodo skušali nadomestiti z večjimi letali na današnjih letih. V petek je bilo v Frankfurtu odpovedanih okoli 1.300 letov.

Na letališču v Münchnu so povedali, da je danes steklo normalno obratovanje in da ni predvidenih s stavko povezanih odpovedi.

Na obeh letališčih so dolge vrste pred varnostnim pregledom, saj je precej za petek predvidenega prometa preloženega na danes. V Münchnu je stavka potekala zadnji dan pred počitnicami na Bavarskem. Odpovedanih je bilo okoli 700 letov.

Stavka je potekala še na letališčih Bremen, Hannover, Stuttgart, Hamburg in Dortmund.

V petek odpovedane tudi povezave z Ljubljano

Zaradi stavke so bile v petek odpovedane tudi povezave z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, in sicer oba prihoda in odhoda nemškega prevoznika Lufthansa na liniji s Frankfurtom ter prihod in odhod Lufthanse na liniji z Münchnom. Danes so vsi ti leti predvideni.

Kot je namreč razvidno s spletne strani ljubljanskega letališča, je dopoldne odletelo letalo v Frankfurt, zgodaj popoldne je predviden tudi let v München, prav tako je dopoldne pristalo letalo iz Frankfurta, zgodaj popoldne pa je predviden prihod iz Münchna.

Stavka je sicer posledica nesoglasij med sindikalisti ter nemškimi zveznimi in lokalnimi oblastmi pred novim krogom pogajanj o enoletni kolektivni pogodbi za javne uslužbence, napovedanim za 22. in 23. februar. Sindikata Verdi in dbb za približno 2,5 milijona javnih uslužbencev zahtevata 10,5-odstotno zvišanje plač oz. najmanj 500 evrov višje plače.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!