Letos največ nezakonitih prestopov zunanje meje EU po letu 2016

Svet 14. Nov 202218:06 0 komentarjev
Ograja na meji
Srdjan Živulović/BOBO

V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo zabeleženih 275.500 nedovoljenih vstopov na zunanji meji EU. To je 73-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in največ po letu 2016, kažejo predhodne ocene Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex. Zahodni Balkan ostaja najbolj aktivna migrantska pot v EU. V Sloveniji se je medtem število nezakonitih prehodov v prvih devetih mesecih povečalo za 114,7, kažejo podatki policije.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo zabeleženih 275.500 nedovoljenih vstopov na zunanji meji EU, kar predstavlja 73-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in največ po letu 2016, kažejo predhodne ocene Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex. Zahodni Balkan ostaja najbolj aktivna migrantska pot v EU.

Države članice EU so oktobra poročale o približno 36.500 nezakonitih prehodih meje, kar je 47 odstotkov več kot v istem mesecu lani. Pri Frontexu so ob tem opozorili, da bi zaradi velikega števila prihodov lahko prišlo do zamud pri poročanju in končne številke bi lahko bile še višje.

Zahodni Balkan ostaja najbolj aktivna migrantska pot proti Evropski uniji s 128.438 nezakonitimi vstopi v prvih desetih mesecih. Od teh jih je bilo samo oktobra zabeleženih 22.318, kar je skoraj trikrat več kot pred letom dni. Glede na podatke, ki jih je na spletni strani danes objavil Frontex, so med migranti večinoma državljani Burundija, Afganistana in Iraka.

Tudi na osrednji sredozemski poti se je med januarjem in oktobrom letos število nezakonitih prehodov meje povečalo za 48 odstotkov na 79.140. Zaradi tega je po podatkih Frontexa to druga najbolj aktivna migrantska pot proti EU, kjer prednjačijo državljani Egipta, Tunizije in Bangladeša.

V različnih operativnih dejavnostih na zunanji meji EU skupno sodeluje več kot 2300 mejnih policistov in osebja Frontexa, so še navedli.

Število nezakonitih prehodov v Sloveniji se je povečalo za 114,7 odstotka

V obdobju od 1. 1. 2022 do 30. 9. 2022 je bilo v Sloveniji obravnavanih 15.590 nezakonitih prehodov državne meje. V enakem obdobju lani pa so policisti obravnavali 7.260 nezakonitih prehodov. Število nezakonitih prehodov se je tako v tem obdobju povečalo za 114,7 odstotka glede na enako predhodno obdobje. Med nezakonitimi prebežniki so prevladovali državljani Afganistana, Indije in Burundija.

Skoraj polovico vseh nezakonitih prehodov (7.812) je obravnavala Policijska uprava Koper, slabo tretjino (5.078) pa Policisjka uprava Novo mesto. Preko tisoč jih je obravnavala še Policijska uprava Maribor, in sicer 2.006. Ostale policijske uprave so jih skupaj obravnavale 694, je razbrati iz zadnjega poročila policije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!