Po zagovoru slovenske veleposlanice v Izraelu pozivi k recipročnim ukrepom

Svet 23. Apr 202413:35 1 komentar
Otroci Gaza lakota
Otroci v dolgi vrsti čakajo na hrano za njihove družine. (foto: Omar El Qattaa / Anadolu/Profimedia)

Izrael je zaradi glasovanja za članstvo Palestine v Združenih narodih v nedeljo na pogovor poklical slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez. Koalicijska stranka Levica je zunanje ministrstvo pozvala, naj v odgovor na zagovor pokliče izraelskega veleposlanika. Izraelska vojska je medtem izvedla napade na tri begunska taborišča.

Slovenija se obotavlja poklicati izraelskega veleposlanika na zagovor zaradi napada na Gazo, je bila danes v odzivu na izraelski poklic slovenske veleposlanice v Tel Avivu kritična stranka Levica. “Izrael ve, kaj počne, in nima zadržkov, da to uveljavlja. Tudi mi bi morali narediti enako,” so željo po recipročnem ukrepu izrazili v stranki.

Izrael je zaradi glasovanja za članstvo Palestine v Združenih narodih v nedeljo na pogovor poklical slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez, medtem ko se slovenska zunanja politika obotavlja poklicati izraelskega veleposlanika na zagovor zaradi napada na Gazo, so kritični v Levici.

“Izrael ve, kaj počne, in nima zadržkov, da to uveljavlja. Tudi mi bi morali narediti enako. Stopnjevanje diplomatskega in gospodarskega pritiska proti Izraelu je edino, kar lahko zaustavi genocid v Gazi,” je še dodala koalicijska stranka.

letak
Letaki Levice na protestu proti Natu (Foto: PROFIMEDIA)

Zunanje ministrstvo je v stiku z izraelskim veleposlanikom

Poklic slovenske veleposlanice v Tel Avivu na pogovor je v ponedeljek potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je pojasnila, je Izrael države, ki so pretekli teden v Varnostnem svetu ZN glasovale za priporočilo za članstvo Palestine v ZN, povabil na pogovor.

“Izrael je ponovil že znana stališča, ki jih je izrekel tudi v Varnostnem svetu, naša veleposlanica pa je potrdila in ponovila stališča Slovenije, da za nas članstvo Palestine v Organizaciji Združenih narodov nikakor ne ogroža varnosti in stabilnosti Izraela,” je povedala ministrica. O tem, ali bo zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo izraelskega veleposlanika, po besedah Fajon še niso odločali. So pa v stalnih stikih z veleposlanikom, je dodala.

Fajon je v začetku marca v telefonskem pogovoru izraelskemu kolegu Izraelu Kacu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, vključno z dogovorom o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev za civiliste v palestinski enklavi.

Da ni več dvoma, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci, so v Levici poudarjali že sredi februarja, ko so predstavili pobudo, ki poziva zunanje ministrstvo, da pokliče izraelskega veleposlanika na pogovor, da se Slovenija pridruži tožbi Južne Afrike zoper Izrael in proti njemu uvede sankcije.

Palestinci bežijo proti jugu Gaze po izraelski raciji v bolnišnici Al Šifa
Foto: PROFIMEDIA

Razširitev sankcij “obžalovanja vredno dejanje”

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je danes razširitev sankcij EU proti Iranu označil za obžalovanja vredno dejanje. Ponovil je, da je Iran v napadu na Izrael, ki je bil povod za razširitev sankcij, zgolj uveljavil pravico do samoobrambe pred izraelsko agresijo.

“Obžalovanja vredno je, da se je EU tako hitro odločila, da bo proti Iranu uvedla dodatne nezakonite omejitve samo zato, ker je Iran uveljavil svojo pravico do samoobrambe pred agresijo Izraela,” je na omrežju X zapisal Abdolahian in dodal, da EU ne bi smela slediti nasvetom Washingtona ter “zadovoljevati zločinski režim v Izraelu”.

Izrael je znova obtožil vojnih zločinov in genocida nad Palestinci ter obžaloval, da se je Bruselj na nasilje Izraela doslej večinoma odzval le s praznimi besedami. “EU bi morala ravnati odgovorno in sankcionirati izraelski režim,” je še dodal.

Obsodbe Abdolahiana sledijo ponedeljkovemu političnemu dogovoru zunanjih ministrov EU o razširitvi sankcij proti Iranu. Kot je pojasnil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, so se ministri strinjali, da se v sankcije proti Iranu zaradi dobav dronov Rusiji vključi še rakete in dobavo iranskim zaveznikom v regiji.

EU je sankcije proti Teheranu sicer uvedla zaradi dobav dronov Moskvi, ki jih ta uporablja v agresiji na Ukrajino. Razširila pa jih je v luči nedavnega napada Irana, ki je proti izraelskemu ozemlju izstrelil več kot 300 dronov in raket. Napad je Teheran označil kot povračilni ukrep za izraelski napad na iranski konzulat v Damasku.

Žalovanje svojcev ob izkopanem truplu na dvorišču bolnišnice Naser v Gazi
Žalovanje svojcev ob izkopanem truplu na dvorišču bolnišnice Naser v Gazi (Foto: REUTERS/Ramadan Abed)

Poročila o množičnih grobiščih v enklavi

Medtem je izraelska vojska v zadnjih 48 urah med drugim izvedla napade na tri begunska taborišča ter na mesti Gaza in Deir al Balah, v katerega je Izrael pred meseci prebivalcem odredil, naj se evakuirajo. V mestu Gaza so medtem potekali tudi spopadi med oboroženimi palestinskimi skupinami in izraelsko vojsko, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je danes izrazil zgroženost nad uničenjem bolnišnic Naser in Al Šifa ter nad poročili o množičnih grobiščih v enklavi. Po podatkih palestinske civilne zaščite so v množičnem grobišču na območju bolnišničnega kompleksa Naser v Han Junisu danes našli najmanj 35 trupel. Skupno število tam najdenih trupel je tako naraslo že na najmanj 310.

Türk je prav tako obsodil izraelske napade na Gazo v zadnjih dneh, v katerih so bili po njegovih ocenah ubiti predvsem otroci in ženske. Ponovno je tudi posvaril pred izvedbo izraelske kopenske ofenzive na Rafo.

V izraelskih napadih na območju Gaze je bilo po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti od začetka vojne 7. oktobra ubitih najmanj 34.183 ljudi, še 77.143 pa je bilo ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje