Liz Truss napovedala ukrepe za blažitev draginje

Svet 08. Sep 202214:59 1 komentar
Liz Truss
Hannah McKay/REUTERS

Nova britanska premierka Liz Truss je napovedala dveletno kapico na cene energije za gospodinjstva.

Nova britanska premierka Liz Truss je napovedala sveženj ukrepov za naslovitev energetske draginje. Država bo zgornjo mejo letnih stroškov za energijo za gospodinjstva za dve leti zamrznila pri 2.500 funtih (nekaj nad 2.800 evrih).

Britanskim gospodinjstvom, ki jih že tako pesti visoka rast cen življenjskih stroškov, se je s 1. oktobrom obetal 80-odstotni dvig povprečnih letnih stroškov za elektriko in plin. Zgornja meja stroškov za potrošnike, ki s svojim dobaviteljem nimajo sklenjenega dogovora o nespremenljivih cenah, bi se s trenutnih 1.971 funtov povečala na 3.549 funtov na leto.

Truss je danes v nastopu pred poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta po poročanju tujih tiskovnih agencij zdaj napovedala, da bo država te stroške za gospodinjstva za dve leti omejila na 2.500 funtov. Premierka je podoben ukrep zamrznitve stroškov napovedala tudi za podjetja, javne zavode in nevladne organizacije, ki pa bo za zdaj veljala samo šest mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razliko do tržne cene bo dobaviteljem elektrike in plina krila država, ni pa Truss napovedala, koliko naj bi to državo stalo, saj da bo novi finančni minister Kwasi Kwarteng v kratkem pripravil predlog rebalansa proračuna oziroma dodatne proračunske porabe. Po ocenah več britanskih medijev naj bi bil sicer celoten sveženj vreden okoli 150 milijard funtov, kar bi bilo za 80 milijard več, kot so državo stali covidni ukrepi za subvencioniranje čakanja na delo oziroma skrajšanega delovnega časa v osrednjem obdobju pandemije covida-19.

A obenem sta Truss in Kwarteng prepričana, da bodo koristi za potrošnike in gospodarstvo veliki, inflacija, ki je z 10 odstotki trenutno na najvišji ravni v 40 letih, pa naj bi se prepolovila.

Pričakovana dodatna dovoljenja za vrtanje na nahajališčih zemeljskega plina

Britanski energetski sistem je zelo odvisen od plina, tako da so tudi cene elektrike v luči rekordnih cen plina na borzah skokovito narasle. Prejšnji vladni kabinet pod vodstvom Borisa Johnsona je sprejel nekatere razbremenitve za gospodinjstva, a so prebivalstvo in podjetja vseeno z vsakim mesecem nosili vse težje finančno breme, zaradi česar so grozila odpuščanja in energetska revščina.

Truss je zdaj napovedala dodatna dovoljenja za vrtanje na nahajališčih zemeljskega plina v Severnem morju, pa tudi odpravo moratorija na pridobivanje plina iz skrilavcev s postopkom hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Ta metoda je okoljsko zelo sporna, saj vodi v potrese in onesnaženje vodnih virov. Strokovnjaki sicer dvomijo o kratkoročni učinkovitosti takšne poteze.

Je pa nova britanska premierka napovedala tudi revizijo načrtov države za prehod na ogljično nevtralnost do sredine stoletja, da bi do tega cilja prišli na “način, ki je bolj prijazen do podjetij in gospodarske rasti”. Podrobnosti Trussova, ki pravi, da ostaja “popolnoma zavezana” podnebnim ciljem ni predstavila, pregled naj bi bil zaključen do konca leta. Je pa vlada danes začasno ukinila plačevanje nekaterih okoljskih dajatev v višini 150 evrov na leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje