Liz Truss ne namerava odstopiti: Sem borka in se ne predam

Svet 19. Okt 202217:36 1 komentar
Liz Truss
PROFIMEDIA

Britanska premierka Liz Truss je danes zatrdila, da ne namerava odstopiti. "Sem borka in se ne predam, je dejala v britanskem parlamentu v prvem nastopu po tistem, ko je njena vlada v ponedeljek izvedla popoln obrat v davčni politiki. Premierka se sicer sooča z vse večjim nezaupanjem javnosti.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer se je vprašal, kakšen smisel je imeti premierko, katere obljube ne trajajo niti en teden. “Zakaj ste še tu?” jo je vprašal.

Odgovorila mu je, da je borka, ki je pripravljena sprejemati težke odločitve. “Delovala sem v nacionalnem interesu, da bi zagotovili gospodarsko stabilnost,” je dejala glede odločitve o opustitvi načrtovanih ukrepov. Ob tem se je znova opravičila za storjene napake.

Novi finančni minister Jeremy Hunt, ki ga je premierka na položaj imenovala prejšnji petek, je v ponedeljek namreč sporočil, da se odpovedujejo skoraj vsem ukrepom, ki jih je predlagal njegov predhodnik Kwasi Kwarteng in ki so zamajali finančni trg ter povzročili padec funta.

Vodja opozicije je premierko obtožil, da izvaja “ekonomski preizkus nad britansko javnostjo”, ob tem pa dodal, da ji pravzaprav ni mogoče ničesar očitati, ker je jasno, da so zadeve v roke prevzeli drugi namesto nje.

K odstopu pozivajo tudi v lastni stranki

Liz Truss, ki je premierski položaj zasedla septembra, se sooča z nezaupanjem tudi v lastni stranki. Najmanj pet konservativnih poslancev je doslej pozvalo k njeni zamenjavi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nepriljubljena je tudi v javnosti. Raziskava YouGov je v torek pokazala, da ima pozitivno mnenje o njej le deset odstotkov Britancev. Da bi morala odstopiti, meni kar 55 odstotkov volivcev njene konservativne stranke, le 38 odstotkov jih je za to, da ostane na položaju.

Vlade ne podpira tri četrtine Britancev, kar je največ v zadnjih 11 letih, je še pokazala raziskava.

Namesto nižanja davkov proračunski rezi

Truss je ves čas kampanje za vodenje stranke napovedovala znižanje davkov, 23. septembra pa je njena vlada predstavila načrt, ki naj bi državo do leta 2026 stal 45 milijard funtov. Načrtovali so, da bo znižanje davkov spodbudilo gospodarsko rast, a je napoved ukrepov zamajala trg, tako da je bila prisiljena posredovati celo centralna banka.

Novi finančni minister Hunt je v ponedeljek dejal, da bodo morda potrebni še drugi proračunski rezi. V javnosti so se pojavila ugibanja, da bo vlada ukinila indeksacijo pokojnin z inflacijo, a je Truss danes v parlamentu sporočila, da se to ne bo zgodilo.

Ni pa se zavezala temu, da se bodo z inflacijo – ta je septembra na letni ravni presegla deset odstotkov – usklajevale tudi druge podpore.

Hunt je že v ponedeljek napovedal tudi, da bo kapica na cene energentov, ki naj bi veljala dve leti, veljala le do aprila prihodnje leto, nato pa bodo poskrbeli le za najbolj ranljive.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje