Za poslanci kaotičen dan, kot ga ne pomnijo: ključne ure za Liz Truss

Svet 20. Okt 202211:30 0 komentarjev
Liz Truss
PROFIMEDIA

Potem ko je svoj odstop podala še britanska ministrica za notranje zadeve Suella Braverman in po izjemno kaotičnem dnevu v parlamentu, ki je povzročil huda nesoglasja v vrstah vladajočih konservativcev, se krepijo pozivi k odstopu britanske premierke Liz Truss. Kot so sporočili iz Downing Streeta 10, Truss za zdaj ne namerava odstopiti.

“Po dneh kaosa se Liz Truss spopada z vse večjo zmedo”, “Po dneh kosa je kriza Truss vse večja” in “Truss ima ’12 ur, da reši svojo službo'”, so le trije dopoldanski naslovi glavnih novic, objavljenih na spletnih straneh treh osrednjih britanskih medijih – Guardiana, BBC in Sky Newsa.

Medtem ko je že kar nekaj vidnih obrazov britanske politike Liz Truss pozvalo k odstopu, med drugim odmeva izjava laburista Wesa Streetinga, ki je menil, da se premierki Truss na položaju najverjetneje odštevajo “dnevi, če že ne ure”. Konservativni poslanec Simon Hoare pa je komentiral, da ima Truss “12 ur časa, da obrne ladjo svoje vlade”.

Da je britanska premierka Truss dobrih šest tednov po prevzemu vlade še naprej v veliki krizi, ni treba posebej poudarjati. Ne le da so razmere na trgu obveznic porazne in da se je premierka morala posloviti že od dveh ministrov (ministra za finance Kwasija Kwartenga in notranje ministrice Suelle Braverman), tudi tako nizke podpore javnosti, kot jo ima Truss, po Reutersovih navedbah že desetletja ni imel noben britanski voditelj.

Podatki o javnem mnenju z dne 17. oktobra, ki jih navaja bruseljski Politico, kažejo, da bi vladajoči konservativci v tem trenutku na volitvah prejeli 23 odstotkov glasov, opozicijska Laburistična stranka pa bi jih prepričljivo premagala in bi prejela 52 odstotkov.

Kaotičen dan za britanske poslance

Z britanskega parlamenta so v sredo zvečer poročali o pravem kaosu ob glasovanju o zakonu o hidravličnem lomljenju. Predlagali so ga opozicijski laburisti, ki nasprotujejo odpravi prepovedi frackinga, ki jo predlaga vlada.

Liz Truss
PROFIMEDIA

Tudi številni konservativni poslanci nasprotujejo odpravi prepovedi, a so jim v stranki dali vedeti, da bo glasovanje dejansko izrekanje o zaupnici vladi in premierki, ter jim zagrozili s sankcijami. Kljub temu 40 torijskih poslancev ni glasovalo in na Downing Streetu so že napovedali disciplinske ukrepe proti njim.

Vladna stran je sicer na glasovanju dobila dovolj podpore.

V javnost so zakrožila tudi poročila, da so več konservativnih poslancev celo fizično prisilili, da so podprli vlado. Laburistična poslanka Anna McMorrin je na Twitterju zapisala, da je bila priča, kako je njen konservativni kolega jokal ob pritiskih, naj podpre vlado. Laburisti so zato zahtevali preiskavo o pritiskih na poslance vladajoče stranke.

Urednik vplivne spletne strani ConservativeHome Paul Goodman je dejal, da še nikoli ni videl takšnega kaosa, kot je bil v parlamentu v sredo. Tudi več torijskih poslancev je priznalo, da še nikoli niso bili priča takšnemu dogajanju.

Po poročanju medijev naj bi konservativni odbor 1922, ki ima pomembno vlogo pri izbiri voditelja stranke, dobil že več kot 54 pisem poslancev, ki pozivajo h glasovanju o nezaupnici premierki.

Truss je tako pod vse večjim pritiskom, naj odstopi. Med drugimi jo je k temu danes pozval glavni pogajalec za brexit David Frost, ki je zapisal, da njena vlada ne sledi niti programu, ki ga je zastavila v kampanji za vodenje vlade oziroma stranke letos poleti, niti programu stranke iz leta 2019.

V odzivu na vse pozive k odstopu so danes iz Downing Streeta 10 sporočili, da Truss ne namerava odstopiti, a da je priznala, da je bila sreda “težak dan”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!