Ljudje z modrimi očmi naj bi imeli zanimivo evolucijsko prednost

Svet 17. Feb 202413:29 0 komentarjev
OKO
Foto: PROFIMEDIA

Približno eden od desetih ljudi na svetu se lahko pohvali s tako modrimi očmi, da lahko barvo primerjamo z jasnim nebom ali čudovitim odtenkom tropskega morja. Nove študije kažejo, da naj bi imele modrooke osebe pred drugimi prednost, za katero prej nismo vedeli.

V svetu, ki je poln raznolikosti, modre oči veljajo za posebne. Modre šarenice zato posebej zanimajo znanstvenike. V Veliki Britaniji so pred kratkim v eni od raziskav odkrili, da naj bi imele modrooke osebe značilnost, za katero prej nismo vedeli.

Antropologinji Kyoko Yamaguchi in Faith Erin Cain z Univerze John Moores v Liverpoolu sta v študiji namreč ugotovili, da imajo osebe z modrimi očmi evolucijsko prednost vida pri šibki svetlobi. V prehodni študiji je sodelovalo 39 odraslih prostovoljcev, ki so opravili kratek očesni test pri slabi svetlobi, opisuje hrvaški portal Zimo. 

Poskus je pokazal, da so ljudje z modrimi očmi boljše razločili napise na steni kot tisti z rjavimi očmi. Odkritje pa podpira teorije, da bi izguba pigmentacije v očeh lahko pomagala pri izboljšanju vida. V študiji sicer avtorici opozarjata, da je bil vzorec sodelujočih majhen, a so rezultati kljub temu zanimivi.

Barva naših oči je odvisna od prisotnosti in porazdelitve beljakovin, kot je melanin v šarenici. Višja raven melanina potemni oči, zmanjšana pigmentacija pa povzroči bolj modro barvo. Evolucijska zgodovina kaže, da se je genska mutacija, ki je vplivala na raven melamina v očeh najprej zgodila pri enem človeku in se razširila čez generacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!