Logar posvaril, da je pasivnost EU na Zahodnem Balkanu strateško nevarna

Slovenija 22. Jun 202113:34 0 komentarjev
Anže Logar
Žiga Živulovič jr./BOBO

Zunanji minister Anže Logar je za spletni portal Euroactiv dejal, da mora proces širitve EU ostati živ. Dodal je, da Slovenija odločno podpira ozemeljsko celovitost Zahodnega Balkana.

Evropska unija bi morala glede širitve povezave na Zahodni Balkan čimprej zamenjati pristop “počakajmo, da vidimo, kaj se bo zgodilo” s strategijo reševanja težav, je v pogovoru o prioritetah skorajšnjega slovenskega predsedovanja Svetu EU za spletni portal Euroactiv dejal slovenski zunanji minister Anže Logar.

Minister Logar je ob tem dodal, da mora proces širitve EU ostati živ. “Države, ki izpolnjujejo pogoje, morajo vedeti, da če izpolnjujejo določene pogoje, je širitev naslednji korak za njih,” je še dejal vodja slovenske diplomacije in poimensko kot primer navedel Albanijo in Severno Makedonijo.

Na vprašanje o t. i. non-paperjih, ki so se pojavili v začetku letošnjega leta in so nakazovali spreminjanje meja na Balkanu, je minister Logar odgovoril, da Slovenija odločno podpira ozemeljsko celovitost Zahodnega Balkana. Bosna in Hercegovina sicer po njegovih besedah predstavlja največji izziv v regiji, sam pa si veliko obeta od novega visokega predstavnika EU v BiH Christiana Schmidta, ki je nedavno na tem položaju nasledil Valentina Inzka.

“Če začnemo s Severno Makedonijo in Albanijo in če pride do napredka v dialogu med Beogradom in Prištino, bo to zagotovo zelo pozitivno sporočilo regiji, kar bi posledično privedlo tudi do učinkovitejše BiH,” je še dejal slovenski zunanji minister.

Glede odnosov med EU in Rusijo je minister Logar priznal, da odnosi “dejansko niso zelo dobri”. “EU bi morala govoriti z enotnim glasom in pred naslednjimi koraki bi morali imeti temeljito razpravo o tem, kje smo.”

O odnosih s Kitajsko je slovenski zunanji minister dejal, da je pandemija covida-19 pokazala, da “smo postali preveč odvisni od Pekinga”. “Obstaja neravnovesje v blagovni menjavi med državami članicami EU ter Kitajsko in tukaj so različni pogledi o pomenu odnosov, ki bi jih bilo treba znotraj EU postaviti na enako osnovo” je še dejal Logar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!