Lombardija: najprej vročinski rekord, potem pa takoj še silovito neurje

Svet 26. Avg 202320:18 0 komentarjev
italija neurje
Posnetek zaslona, Twitter

Sever Italije je danes prizadelo silovito neurje z močnimi padavinami, vetrom in strelami. Podrta so številna drevesa, ponekod je ustavljen železniški promet. Pred tem so na tem območju v sredo zabeležili najtoplejši dan od leta 1763, odkar potekajo meritve.

Lombardijo na severu Italije je danes prizadelo silovito neurje z močnimi padavinami, vetrom in strelami. Gre za del ciklona, ki se pomika proti jugu države, v noči iz petka na soboto pa so ga na jugu Švice spremljali huda toča in nalivi.

Razmere so bile najhujše na območju med kraji Monza, Seregno in Rho na širšem območju Milana, kjer je pihal izredno močan veter, s sunki okrog 100 kilometrov na uro.

Z območja, tudi iz Milana, poročajo o odkritih strehah in težavah v prometu tramvajev, saj so na njegovo omrežje padale veje. Zaradi poškodb na progi je bil začasno ustavljen promet na železniški progi med Milanom in Alessandrio, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na desetine gasilskih intervencij še poteka. Zalilo je poslopja, odkrilo strehe, podrto drevje ovira promet. V Vercelliju  je drevo padlo na kip Galilea Ferrarisa, ki stoji pred univerzo, in ga obglavilo.

Nevihte in obilno deževje se od večernih ur obetajo tudi v drugih delih Italije, vključno z Ligurijo, Piemontom in Furlanijo-Julijsko krajino.


Neurja so se razbesnela le tri dni po tem, ko so v Milanu v sredo zabeležili najvišjo povprečno dnevno temperaturo v 260 letih, od leta 1763, odkar potekajo meritve, to je 33 stopinj Celzija. Prejšnji rekord povprečne dnevne temperature je bil zabeležen leta 2003, ko so izmerili 32,8 stopinje Celzija.

Prestolnica italijanske dežele Lombardija pa je v četrtek podrla še en temperaturni rekord, saj se najnižja temperatura ta dan ni spustila pod 28,9 stopinje Celzije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!