Lucy Letby – kdo je največja britanska serijska morilka otrok sodobnega časa?

Svet 21. Avg 202314:25 1 komentar
Lucy Letby
Lucy Letby (Foto: Cheshire Constabulary/via REUTERS)

Preiskovalci, ki so se ukvarjali s serijsko morilko Lucy Letby, so ugotovili, da je medicinska sestra, ki jo je porota spoznala za krivo umora sedmih novorojenčkov, živela povsem običajno življenje. Zakaj je morila, ni znano, saj dejanja, ki ji jih očitajo, zanika. Kdo je torej Lucy Letby, kdaj in kje je morila ter kdo so njene žrtve?

Lucy Letby, medicinska sestra s severozahoda Anglije. Mediji na Otoku so jo oklicali za največjo sodobno serijsko morilko otrok v Veliki Britaniji: porota je namreč odločila, da je kriva za smrti sedmih novorojenčkov, še šestim pa je življenje poskušala vzeti. Sodišče jo je danes obsodilo na dosmrtno zaporno kazen brez možnosti predčasne izpustitve.

Lucy Letby je žrtve ubijala med junijem 2015 in julijem 2016, in sicer v bolnišnici v Chestru jugozahodno od Manchestra, kjer je delala kot medicinska sestra v neonatalni enoti bolnišnice. Očitajo ji, da je dojenčke zastrupljala z inzulinom, jim dovajala zrak, jim dajala preveč mleka oziroma jih je fizično napadla.

Ubijala je dečke in deklice, več je bilo nedonošenčkov. Najmlajši novorojenček, ki ga je usmrtila, je bil rojen dan prej, najstarejša žrtev, deklica, pa je imela 11 tednov. Lucy Letby je dojenčico napadla štirikrat, preden ji jo je uspelo umoriti, navaja tiskovna agencija Reuters.

Med žrtvami Lucy Letby, ki jo je tožilstvo opisalo kot “premeteno”, “hladnokrvno” ter kot človeka, ki je “izdal zaupanje, ki so ga ljudje imeli v NHS” [britanski zdravstveni sistem], sta bila tudi dvojčka, znana kot Otrok E in Otrok F. Potem ko je umorila Otroka E, je Letby z inzulinom skušala zastrupiti še otroka F, ki pa je napad preživel. “To je bil zvok, ki ne bi smel priti iz drobnega dojenčka. Ne znam opisati, kakšen zvok je to bil. Bilo je strašno. Bolj krik kot jok,” je na sodišču povedala mati dvojčkov, navaja ameriški CNN.

Danes 33-letna Lucy Letby je morila v svojih dvajsetih letih. Rodila se je 4. januarja 1990 v kraju Hereford in je edina hčerka Johna in Susan Letby. Diplomirala je na Univerzi v Chestru leta 2011. Forenzični psihiater Sohom Das je po navedbah britanskega Sky Newsa povedal, da Letby ne ustreza nobenemu od “tipičnih” profilov serijskih morilcev.

Lucy Letby
Lucy Letby (Foto: Cheshire Constabulary/via REUTERS)

Od suma do obsodbe

Da nekaj zagotovo ni v redu, so posumili zdravniki, potem ko se je zdravstveno stanje več novorojenčkov poslabšalo nenadoma in nepričakovano, pri čemer jim niso mogli pomagati, še piše Reuters. Novorojenčki, katerih zdravje se je izrazito poslabšalo, a niso umrli, pa so si opomogli na način oziroma zaradi dejavnikov, ki so se zdravnikom zdeli neobičajni.

Da bi lahko bila za smrti odgovorna Lucy, so, kot je za Sky News povedala pomočnica medicinske sestre Lynsey Artell, ki je delala v isti bolnišnici kot Lucy, posumili že v kolektivu. “Ko so se oglasili alarmi, je bilo v kolektivu slišati: ‘Sprašujem se, ali Lucy danes dela’,” je opisala. Večini novorojenčkov se je zdravstveno stanje poslabšalo ponoči in vselej, ko je v nočni izmeni delala Lucy. Pristojni prav tako preiskujejo, ali je Letby pred letom 2015 napadla še kakšnega otroka.

Lucy Letby je bila prvič aretirana julija 2017, nato pa ponovno junija 2019 in novembra 2020, ko so jo obtožili umora sedmih novorojenčkov in poskusa umora še desetih med junijem 2015 in julijem 2016. Policisti so med preiskavo njenega doma našli listke, na katerih je med drugim pisalo: “Zlobna sem, to sem storila” ter “Ne zaslužim si živeti. Ubila sem jih namenoma, saj nisem dovolj dobra, da bi skrbela zanje.”

Lucy Letby
Listek, ki so ga našli pri Lucy Letby (Foto: Cheshire Constabulary/Handout via REUTERS)

Letby krivdo zanika

Medtem Letby vseskozi vztraja, da ni kriva in da ji želijo naprtiti krivdo za napake, ki so se dogajale v bolnišnici. Besede na listkih, ki so jih preiskovalci našli na njenem domu, je zapisala, saj je, kot je povedala, občutila “duševno stisko” ob misli, da bi lahko v službi naredila napako in po nesreči poškodovala dojenčke.

Lucy Letby
Lucy Letby (Vir: PROFIMEDIA)

Lucy Letby je sicer, kot so dognali preiskovalci, imela “zdravo družbeno življenje”, krog prijateljev in starše, s katerimi je bila v dobrih odnosih, hodila je na počitnice in obiskovala plesne ure salse. Prav tako naj bi bila zaljubljena v enega od sodelavcev zdravnikov, navaja Sky News.

“Ničesar nismo našli, kar bi bilo neobičajno,” je pojasnila inšpektorica Nicola Evans, ki je Lucy Letby opisala kot nevpadljivo. Med branjem obsodb je na sodišču sicer večkrat zajokala, izpostavljajo britanski mediji, današnjega izreka kazni pa se ni udeležila. Kot še navaja omenjeni britanski medij, je Letby nekatere družine žrtev poiskala na družbenih omrežjih, sožalno kartico pa je na dan pogreba poslala staršem ene od žrtev.

Zakaj je Lucy Letby morila, tako ni znano in vprašanje je, ali kdaj bo. “Menim, da žal nikoli ne bomo vedeli, razen če se bo odločila, da nam pove,” je po Reutersovih navedbah komentiral detektiv Paul Hughes, ki je vodil preiskavo.

Lucy Letby
Lucy Letby (Foto: Cheshire Constabulary/via REUTERS)

Sojenje Lucy Letby je eno najdaljših v Veliki Britaniji. Začelo se je 10. oktobra 2022, torej pred več kot desetimi meseci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje