Lukašenko o morebitni vpletenosti Putina: Gre za preveč neprofesionalno delo

Svet 25. Avg 202319:31 8 komentarjev
Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin
Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Pavel Bednyakov/Kremlin via REUTERS)

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je prepričan, da ruski predsednik Vladimir Putin ni vpleten v domnevno smrt vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina. Dodal je, pa pripadniki Wagnerja ostajajo v Belorusiji.

“Gre za preveč grobo, neprofesionalno delo,” je dejal Aleksander Lukašenko glede ugibanj, ali bi lahko bil Vladimir Putin vpleten v strmoglavljenja zasebnega letala v sredo, ko naj bi umrl Jevgenij Prigožin.

“Poznam Putina. To je preračunljiv, zelo miren in preudaren človek, tudi ko gre za sprejemanje drugih, manj težkih odločitev. Zato si ne morem predstavljati, da je bil Putin, da je Putinova krivda,” je dodal.

Tudi Kremelj je danes zavrnil govorice, da naj bi odredili umor vodje ruske najemniške vojske Wagner. Špekulacije so označili za lažne in dodali, da te na Zahodu prihajajo iz določenega zornega kota.

V Rusiji strmoglavilo letalo, na katerem naj bi bil vodja Wagnerja Prigožina
Foto: Ostorozhno Novosti/via REUTERS

Po neuspešnem uporu Prigožina in njegove najemniške vojske pred dvema mesecema proti Moskvi so se wagnerjevci na vabilo Lukašenka preselili v Belorusijo. Enote pa bodo tu tudi ostale. “Wagner je živel, Wagner živi in Wagner bo živel v Belorusiji, tudi če komu to ni všeč,” je danes še dejal beloruski predsednik.

Letalo z desetimi osebami na krovu je v sredo zvečer strmoglavilo med letom v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil Prigožin med potniki ponesrečenega letala, je kmalu za tem potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet. Ruske oblasti sicer uradno še niso potrdile njegove smrti, saj čakajo na rezultate analize DNK.

Dva dni po domnevni smrti Prigožina okoliščine strmoglavljenja letala sicer še vedno niso povsem jasne. ZDA ocenjujejo, da je bil Prigožin verjetno na krovu, a za zdaj ne morejo potrditi, ali je letalo sestrelila raketa zemlja-zrak. Nekateri ameriški uradniki pa menijo, da je bil vzrok strmoglavljenja eksplozija na letalu.

Razbitine letala so danes sicer umaknili s prizorišča nesreče in jih odpeljali na preiskavo, je poročala ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje