Kdo so potniki, ki so poleg Prigožina potovali na strmoglavljenem letalu

Svet 24. Avg 202314:46 0 komentarjev
Po padcu letala
Po padcu letala (Foto: PROFIMEDIA)

Na letalu, ki je včeraj strmoglavilo v Rusijo, je bilo poleg Jevgenija Prigožina še devet ljudi. Med žrtvami sta tudi soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin in Prigožinov dober prijatelj Valerij Čekalov.

Na letalu, ki je v sredo strmoglavilo pri kraju Kuženkino v regiji Tver, dobrih 300 kilometrov severozahodno od Moskve, naj bi bilo poleg vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina še šest potnikov in trije člani posadke. Med prvimi naj bi bila tudi soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin in Prigožinov dober prijatelj Valerij Čekalov.

Valerij Čekalov je z vodjo Wagnerja sodeloval od leta 2000. Odgovoren je bil za logistiko najemniške vojske, dobavo hrane in projekte v tujini, povezane z geološkim raziskovanjem, pridobivanjem nafte in kmetijstvom. Povezan naj bi bil tudi s podjetjem Evropolis, ki naj bi plačevalo Wagnerjeve borce in nabavljalo orožje, poroča britanski BBC, potem ko je ruska zvezna agencija za zračni promet objavila seznam potnikov letala.

Utkin, soustanovitelj Wagnerja in desna roka Prigožina, je bil do leta 2013 častnik v specialnih enotah ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

Tudi preostali štirje potniki naj bi bili tako ali drugače povezani z Wagnerjem. Nekdanji policist Jevgenij Makarjan se je skupini pridružil marca 2016 in se pod njenim okriljem bojeval v Siriji. Sergej Propustin, veteran druge čečenske vojne in član Wagnerja od leta 2015, naj bi bil pripadnik enote, ki je Prigožinu priskrbela več osebnih stražarjev.

Jevgenij Pirgožin, Wagner
Foto: PROFIMEDIA

Poleg omenjenih naj bi bila na letalu še Aleksander Totmin in Nikolaj Matušev, o katerih pa ni znanih veliko. Totmin naj bi na Instagramu pogosto objavljal fotografije svojega razkošnega življenja sloga. Člani posadke so bili identificirani kot pilot Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov in stevardesa Kristina Raspopova.

Podrobnosti nesreče še niso v celoti znane. Po do sedaj znanih informacijah je letalo Embraer Legacy 600 v sredo zvečer letelo med Moskvo in Sankt Peterburgom, nakar je približno pol ure po vzletu strmoglavilo v regiji Tver. Umrlo je vseh deset ljudi na krovu. Pred tem je po podatkih na strani Flightradar24 letalo izginilo z radarja ob 16.11 po lokalnem času. Preberite še prispevek “Če je za smrt Prigožina kriva oblast, je to signal drugim nasprotnikom Putina”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!