Rusija ostro nad obtožbe: Kremelj ni odgovoren za smrt Prigožina

Svet 25. Avg 202313:39 3 komentarji
Jevgenij Prigožin, Vladimir Putin
Misha Japaridze/REUTERS

Namigovanja, da je Kremelj oziroma Vladimir Putin naročil umor Jevgenija Prigožina, so v Kremlju označili za popolno laž. "V razpravah o tem bi morali slediti zgolj dejstvom, ki pa jih je trenutno še premalo. Ko bodo znana, morajo biti ta nato pojasnjena na podlagi uradne preiskave, ki pa še poteka," je bil jasen tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ta ni odgovoril na vprašanje, ali ima Kremelj že potrditev, da je bil Prigožin na letalu.

Kremelj se je ostro odzval na izjave ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je po strmoglavljenju letala, na katerem naj bi bil tudi vodja zasebne najemniške vojske Jevgenij Prigožin, nakazal, da bi bilo lahko strmoglavljenje delo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je dejal, da so Bidnove izjave nesprejemljive, poroča državna tiskovna agencija Tass.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je obtožbe, da je smrt Prigožina naročil Kremelj, označil za “popolno laž”. Peskov je za britanski BBC dejal, da se je okoli strmoglavljenja letala in domnevne smrti Prigožina in ostalih potnikov na letalu ustvarilo preveč špekulacij.

“Seveda te špekulacije na Zahodu izvirajo z določenega zornega kota. Vse je popolna laž. V razpravah o tem bi morali slediti zgolj dejstvom, ki pa jih je trenutno še premalo. Ko bodo znana, morajo biti ta nato pojasnjena na podlagi uradne preiskave, ki pa še poteka,” je bil jasen Peskov.

Brez odgovora, ali je bil Prigožin na letalu

V pogovoru za BBC Peskov ni želel odgovoriti na vprašanje, ali so v Kremlju že dobili potrditev, ali je bil Prigožin na letalu. Ponovil je, da bodo izsledke uradne preiskave javnosti posredovali takoj, ko bodo pripravljeni za javno objavo.

Prav tako je dejal, da je trenutno nemogoče odgovoriti, ali se bo pogreba Prigožina udeležil tudi Vladimir Putin, češ da ima ta “zelo poln urnik”.

Putin je sožalje svojcem pokojnih v strmoglavljenju letala izrekel že včeraj. Dogodek je označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega poslovneža, ki je delal napake.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje