Lula na obisku pri Šiju: Brazilija se je vrnila

Svet 14. Apr 202320:04 1 komentar
Luiz Inacio Lula da Silva in Ši Džinping
Ricardo Stuckert/REUTERS

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je na Kitajskem sestal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. V središču je zgladitev odnosov med državama, ki so se skrhali v času nekdanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara. Predsednika sta v Pekingu podpisala tudi 15 dvostranskih sporazumov.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je na večdnevnem obisku na Kitajskem danes v Pekingu sestal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

V središču obiska Lule da Silve v največji trgovinski partnerici svoje države je okrepitev in zgladitev odnosov z njo, potem ko so se poslabšali v času njegovega skrajno desnega predhodnika Jairja Bolsonara.

Izpostavil je tudi sporočilo, da se je Brazilija po štirih letih relativne izolacije pod Bolsonarom vrnila kot ključna igralka na svetovnem političnem prizorišču, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Luiz Inacio Lula da Silva in Ši Džinping
Ricardo Stuckert/REUTERS

Levičarskega politika, ki je Brazilijo prvič vodil med letoma 2003 in 2010, januarja letos pa se je znova vrnil na čelo te največje latinskoameriške države, je kitajski voditelj Ši danes v Pekingu sprejel na slovesnosti pred veliko dvorano ljudstva.

V pogovoru je Ši odnose z Brazilijo izpostavil kot visoko uvrščene med prednostnimi diplomatskimi odnosi, so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

“Kitajska in Brazilija imata kot strateški partnerici veliko skupnih interesov,” je dejal Ši. Zagotovil je, da bo Kitajska nadaljevala kakovosten razvoj in pospešila oblikovanje nove paradigme ter spodbujala kakovostno odpiranje. Razvoj Kitajske “bo odprl nove priložnosti za Brazilijo in druge države po vsem svetu,” je dodal.

Voditelja Brazilije in Kitajske sta govorila tudi o vojni v Ukrajini, v kateri se želita obe državi umestiti kot posrednici pri vzpostavitvi miru. Peking je sicer pod pritiskom Zahoda, naj stori več in za končanje vojne uporabi svoj vpliv na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Luiz Inacio Lula da Silva in Ši Džinping
Ricardo Stuckert/REUTERS

Predsednika sta se danes strinjala, da so dialog in pogajanja edini možni izhod iz ukrajinske krize. Ostale države sta pozvala h konstruktivni vlogi pri spodbujanju politične rešitve, je poročala kitajska državna televizija CCTV, ki jo je povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Predsednika sta po poročanju spletnega dnevnika Valor Economico danes v Pekingu podpisala tudi 15 dvostranskih sporazumov. Med njimi je pomemben sporazum o razvoju satelita Cbers-6 za spremljanje območja Amazonije ter sporazumi na področju trgovine, spodbujanja naložb ter zdravstvenih standardov za trgovino s hrano.

Lula je obisk na Kitajskem, na katerem ga spremlja okoli 40 visokih uradnikov, vključno z ministri, guvernerji zveznih držav in kongresniki, začel v sredo v Šanghaju. Ob prihodu je zagotovil, da se je “Brazilija vrnila” in da je minil čas, ko je ni bilo zraven pri glavnih odločitvah.

Vodja največjega latinskoameriškega gospodarstva je kritiziral tudi prevlado ameriškega dolarja v mednarodni trgovini in bil kritičen do Mednarodnega denarnega sklada, ker “duši gospodarstva držav, kot je Argentina”.

Udeležil se je še slovesnega polaganja vencev na spomenik narodnih junakov na Trgu nebeškega miru v Pekingu in se srečal s kitajskim premierjem Li Čjangom.

Lula je obisk na Kitajskem načrtoval že marca, a ga je moral preložiti zaradi pljučnice. Po januarski inavguraciji je februarja obiskal ameriškega predsednika Joeja Bidna. ZDA so sicer za Kitajsko drugi največji izvozni trg za brazilsko gospodarstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje