Macron pod plazom kritik, ker je stopil v bran Depardieuju

Svet 21. Dec 202318:56 0 komentarjev
Emmanuel Macron
Foto: Christophe Ena/REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron je bil danes deležen kritik zaradi besed, ki jih je izrekel v bran filmski ikoni Gerardu Depardieuju. Kot je povedal, ne bo "sodeloval v lovu na človeka". Depardieu se trenutno sooča s kritikami po seksističnih komentarjih v televizijskem dokumentarcu.

74-letni Gerardu Depardieu, ki je posnel več kot 200 filmov in televizijskih serij, je bil leta 2020 obtožen posilstva, spolnega nadlegovanja in napada pa ga je v preteklosti obtožilo več kot deset žensk.

Sedaj se je znova znašel v središču pozornosti zaradi seksističnih komentarjev, ki jih je kamera ujela med potovanjem v Severno Korejo leta 2018 in so bili prvič predvajani v dokumentarnem filmu Gerard Depardieu: La Chute De l’Ogre, ki so ga ta mesec prikazali na televiziji France 2.

Emmanuel Macron je v sredo v televizijskem intervjuju na vprašanje, ali bi morali Depardieuju odvzeti najvišje francosko državno priznanje, ki ga je prejel pred skoraj tremi desetletji, odgovoril: “Nikoli ne boste videli, da bi sodeloval v lovu na človeka. Ne maram takšnih stvari.” Dodal je: “Domneva nedolžnosti je del naših vrednot.” Izrazil je “veliko občudovanje” do Depardieuja, ki ga je označil za “izjemnega igralca”.

Macronove besede so žalitev za vse ženske

V feminističnem kolektivu Generation.s Feministe so Macronove besede označili kot žalitev za vse ženske, ki so bile žrtve spolnega nasilja, predvsem za tiste, ki so obtožile Depardieuja.

Maelle Noir iz združenja Nous Toutes je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da so Macronove izjave “ne le škandalozne, ampak tudi nevarne”, saj je bil tako izražen dvom v izjave žrtev in so bile njihove izjave poteptane.

Poslanka francoske stranke zelenih Sandrine Rousseau pa je dejala, da je “Macron izbral svojo stran – stran agresorjev”.

Anne-Cecile Mailfert, ki vodi združenje Women’s Foundation, pa je povedala: “En sam tvit ni dovolj, da bi povedali, kako sramotno in nizkotno je to do žrtev in kako zaostalo za časom.”

Tudi nekdanji francoski predsednik Francois Hollande je za televizijsko postajo France Inter povedal, da po ogledu posnetka “ni ponosen na Gerarda Depardieuja”.

Gerard Depardieu
Foto: PROFIMEDIA

Nekateri filmski veterani branijo Depardieuja

Na drugi strani pa so nekateri, med njimi filmski veterani, ki so v 70. in 80. letih tesno sodelovali z Depardieujem, igralca branili. “Podpiram Gerarda, ostati moramo zvesti ljudem, ki jih imamo radi,” je dejala Fanny Ardant, 74-letna igralka, ki je zaslovela z vlogo ob Depardieuju v filmu Ženska iz sosednje hiše, ki ga je režiral Francois Truffaut. “To, kar se dogaja, je smrtna obsodba,” je povedala za televizijsko postajo RTL.

Francoska ministrica za kulturo Rima Abdul-Malak je sicer prejšnji teden dejala, da igralčevo vedenje sramoti Francijo, in opozorila, da bi mu lahko odvzeli legijo časti, najvišje državno priznanje, ki ga je prejel leta 1996.

Vendar je Macron v intervjuju v sredo povedal, da je ministrica s svojimi pripombami morda “pretiravala”. “Legije časti ne odvzamemo umetniku na podlagi televizijskega prispevka ali česa drugega. Če bi to začeli početi, bi jo morali odvzeti številnim umetnikom,” je dejal.

Leta 2017 je sicer Macron odvzel legijo časti hollywoodskemu mogotcu Harveyju Weinsteinu, potem ko je bil ta obtožen več primerov spolnega nadlegovanja in posilstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!