Macron s savdskim princem tudi o oskrbi evropskih držav z energijo

Svet 29. Jul 202214:41 3 komentarji
PROFIMEDIA

Francoski predsednik Emmanuel Macron in savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman sta se med četrtkovim srečanjem v Parizu dogovorila, da si bosta prizadevala ublažiti posledice vojne v Ukrajini, so danes sporočili iz urada francoskega predsednika. Salman se je Macronu, ki je zaradi obiska deležen številnih kritik, zahvalil za topel sprejem.

“Predsednik in prestolonaslednik Savdske Arabije sta poudarila, da je treba končati ta konflikt in okrepiti sodelovanje za ublažitev posledic v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v širšem svetu,” so glede dogovora o blažitvi posledic vojne v Ukrajini na uradu predsednika zapisali v izjavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Emmanuel Macron je na srečanju “poudaril pomen nadaljnjega usklajevanja s Savdsko Arabijo v zvezi z diverzifikacijo oskrbe evropskih držav z energijo”, so sporočili. Macronovi svetovalci so sicer po poročanju AFP še pred srečanje napovedovali, da bo francoski predsednik Salmana pozval, naj njegova država poveča proizvodnjo nafte in s tem doprinese k padcu cen na svetovnih trgih.

Salman se je Macronu medtem zahvalil za topel sprejem. “Ko zapuščam vašo prijateljsko državo, mi je v veliko veselje, da lahko vaši ekscelenci izrazim globoko hvaležnost in priznanje za topel sprejem in gostoljubje, ki ste ga namenili meni in spremljajoči delegaciji,” je zapisal v sporočilu, ki ga je objavilo savdsko zunanje ministrstvo.

Macron in Salman naj bi se med drugim pogovarjala tudi o svetovni prehranski varnosti in regionalnih krizah, vključno z vojno v Jemnu in iranskim jedrskim programom, navaja AFP. “V zvezi z vojno v Jemnu je predsednik pohvalil prizadevanja Savdske Arabije za politično, globalno in vključujočo rešitev pod okriljem ZN ter izrazil upanje, da se bo premirje nadaljevalo,” še piše v izjavi francoskega predsednika.

Bin Salman se sicer doma predstavlja kot zagovornik socialnih in gospodarskih reform, kritiki pa ga vidijo kot tirana s krvavimi rokami. 36-letnik je na Zahodu postal izobčenec, potem ko so savdski agenti leta 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu ubili novinarja Washington Posta Džamala Hašokdžija. Poleg tega mu Zahod na splošno očita kršenje človekovih pravic v zalivski kraljevini.

Srečanje z Macronom velja za najnovejši korak pri vrnitvi de facto vladarja Savdske Arabije v mednarodno skupnost. Z njim se je nedavno srečal tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je bil zaradi tega deležen podobnih ostrih kritik kot Macron.

Mohamed bin Salman, Joe Biden
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje