Savdski princ v Parizu, Macron pa pod plazom ostrih kritik

Svet 28. Jul 202216:08 > 16:53 3 komentarji
Bandar Algaloud/Saudi Royal Court/via REUTERS

V Pariz prihaja na obisk savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, ki se bo srečal s predsednikom Emmanuelom Macronom. Osrednji temi srečanja naj bi bili oskrba z energijo ter iranski jedrski program. Macron je zaradi obiska deležen številnih kritik, saj bin Salmanu mnogi očitajo kratenje človekovih pravic, prav tako pa ga povezujejo z umorom savdskega novinarja Džamala Hašokdžija. Savdski prestolonaslednik je v EU prvič po umoru Hašodžija, ki so ga leta 2018 zagrešili savdski agenti.

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo zvečer v Parizu na delovni večerji gostil savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, s čimer je izzval kritike, da je ta poteza neprimerna zaradi slabega stanja človekovih pravic v Savdski Arabiji in umora novinarja Džamala Hašokdžija leta 2018, ki so ga zagrešili savdski agenti.

Srečanje po poročanju francoske tiskovne agencije AFP velja za najnovejši korak pri vrnitvi dejanskega vladarja savdske kraljevine v mednarodno skupnost. Pred tem se je z bin Salmanom sestal ameriški predsednik Joe Biden, ki se je prav tako soočal s številnimi kritikami. Savdski prestolonaslednik se je nedavno mudil tudi v Grčiji, kjer je razpravljal o energetskih povezavah.

Mohamed bin Salman, Joe Biden
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/REUTERS

Med osrednjimi temami njegovega srečanja z Macronom naj bi bila oskrba z energijo, saj se povečuje zaskrbljenost zaradi morebitnega pomanjkanja električne energije zaradi ruske invazije v Ukrajini, ter jedrski program Irana, glavnega regionalnega tekmeca Savdske Arabije.

Bin Salman se doma predstavlja kot zagovornik socialnih in gospodarskih reform, nekateri kritiki pa ga vidijo kot tirana s krvavimi rokami, še poroča AFP. “Obisk me je močno vznemiril zaradi njegovega pomena za naš svet, za Džamala Hašokdžija ter njemu podobne ljudi,” je za AFP dejala generalna sekretarka organizacije Amnesty International Agnes Callamard in bin Salmana opisala kot človeka, ki “ne dopušča nikakršnega nasprotovanja”.

Ostre kritike na račun bin Salmanovega obiska sta med drugim izrazila tudi Hašodžijeva nekdanja zaročenka Hatice Cengiz in francoski evroposlanec Yannick Jadot. “Na dnevnem redu sta nafta in orožje, namesto podnebnega kaosa, svetovnega miru in človekovih pravic, ki bi morali biti predmet pogovorov,” je po navedbah AFP zapisal Jadot. Uradnega dnevnega reda in vsebine pogovorov sicer v Parizu niso objavili.

Bin Salmanovo potovanje po Evropi je prvi obisk v EU po umoru Hašodžija, ki so ga leta 2018 zagrešili savdski agenti na konzulatu savdske kraljevine v Istanbulu. Po poročanju AFP gre pri tem za zločin, ki ga je preiskava ZN opisala kot “izvensodni uboj, za katerega je odgovorna Savdska Arabija”.

Novinarja Džamala Hašokdžija, vidnega kritika savdskih oblasti, so oktobra 2018 na savdskem konzulatu v Istanbulu ubili pripadniki posebnih enot iz Rijada. Njegovega trupla niso nikoli našli. Sodeč po februarja letos objavljenem poročilu ameriških obveščevalcev je ukaz o prijetju ali usmrtitvi Hašodžija izdal sam savdski prestolonaslednik. V Rijadu te očitke zavračajo kot lažne. Decembra lani so sicer na francoskem letališču Charlesa de Gaulla prijeli enega od osumljencev za umor, a se je kasneje izkazalo, da ne gre za osumljenca, ki ga je iskala Turčija.

džamal Hašokdži
Sarah Silbiger/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje