Madžarska postavila nov pogoj, ki Švedski ovira pot v Nato

Svet 03. Feb 202411:33 0 komentarjev
Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarska vladajoča stranka Fidesz je v petek napovedala, da ne bo dovolila glasovanja o ratifikaciji pristopa Švedske k Natu, dokler švedski premier Ulf Kristersson ne prispe v Budimpešto na pogovore z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pogoj je v petek madžarski televiziji ATV sporočila poslanska skupina Orbanove populistične vladne stranke Fidesz, ki ima v parlamentu dvotretjinsko večino, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarska je edina od 31 držav članic Nata, ki še ni ratificirala pristopa Švedske. Budimpešta z ratifikacijo odlaša zaradi švedskih kritik na račun stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem.

Ulf Kristersson in Viktor Orban sta se v četrtek na kratko srečala ob robu izrednega vrha EU v Bruslju. Kristersson je na novinarski konferenci švedskim novinarjem povedal, da je imel “dober pogovor z Viktorjem Orbanom”.

Odprto je pustil vprašanje, kdaj bo prišlo do srečanja z Orbanom na Madžarskem. Vendar pa je švedski premier nakazal, da raje ne bo odpotoval v Budimpešto, dokler Madžarska ne ratificira pristopnega protokola, poroča dpa.

Madžarska opozicija je zahtevala izredno zasedanje parlamenta, na katerem bi ratificirali članstvo Švedske v Natu. Zasedanje je predvideno za ponedeljek, po beseda Agnes Vadai iz vrst Demokratične koalicije pa bo poskus verjetno spodletel, saj bodo poslanci vladajoče stranke Fidesz zasedanje bržkone bojkotirali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!