Madžarska preložila odločanje o vstopu Finske in Švedske v Nato

Svet 02. Mar 202314:15 6 komentarjev
Viktor Orban
Leon Neal/via REUTERS

Madžarska je znova preložila ratifikacijo vstopa Finske in Švedske v Nato. Madžarski poslanci so odločili, da bodo o tem vprašanju glasovali v tednu po 20. marcu in ne že prihodnji teden, saj bo ti dve skandinavski državi najprej obiskala delegacija madžarskega parlamenta.

Madžarski parlament o ratifikaciji pristopnih protokolov Finske in Švedske v zvezo Nato ne bo glasoval v torek, kot so sprva sporočili, ampak v tednu po 20. marcu, je danes odločil parlament. Pred glasovanjem bo namreč prihodnji teden obe nordijski državi obiskala madžarska parlamentarna delegacija, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Vladajoča stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana je obisk utemeljila s potrebo, da na pogovorih razjasnijo zadeve.

Madžarska je ob Turčiji edina članica Nata, ki še ni potrdila vstopa Finske in Švedske v Nato, odkar ju je zavezništvo na vrhu julija lani povabilo k članstvu.

Peter Sztaray, državni sekretar na zunanjem ministrstvu, je po razpravi v sredo poudaril, da sta Finska in Švedska pogosto “neutemeljeno in nepravično” kritizirali Madžarsko in da je zato vlada podprla pobudo predsednika parlamenta o napotitvi delegacije.

Orban je sicer že minuli petek dejal, da čeprav načeloma podpirajo vstop Švedske in Finske v Nato, morajo “najprej opraviti nekaj resnih pogovorov”. Izpostavil je, da sta Finska in Švedska kritizirali Madžarsko glede spoštovanja vladavine prava, zato se nekateri v stranki Fidesz sprašujejo o smiselnosti sprejema držav, ki “širita očitne laži o Madžarski, o pravni državi na Madžarskem, o demokraciji, o tukajšnjem življenju”. Sprašujejo se, “kako si lahko nekdo želi biti naš zaveznik v vojaškem sistemu, medtem ko brezsramno širi laži o Madžarski,” je izjave Orbana povzel portal Politico.

Madžarski parlament
Bernadett Szabo/REUTERS

Politico dodaja, da so Orbanove pripombe potrdile bojazni Bruslja, da bi lahko poskušal izkoristiti svoj vpliv na širitev Nata, da bi dosegel popuščanje pri vprašanjih spoštovanja pravne države, zaradi katere je Bruselj Madžarski zamrznil več milijard evrov iz sklada za okrevanje.

Po ruskem napadu na Ukrajino sta Švedska in Finska po desetletjih nevtralne drže maja lani zaprosili za članstvo v Natu. Voditelji Nata so ju nato na junijskem vrhu uradno povabili k članstvu in se strinjali o podpisu pristopnih protokolov, ki pa ju morajo zdaj ratificirati vse države članice. Madžarska je ratifikacijo že večkrat napovedala, nato pa preložila, Turčija pa jo pogojuje z vrsto zahtev. Po prekinitvi pogajanj o pristopu Finske in Švedske k Natu v letošnjem januarju jih bo Ankara nadaljevala 9. marca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje