Madžarska vendarle popustila: ratificirala bo pristop Švedske k Natu

Svet 17. Feb 202417:09 0 komentarjev
Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: Juan Medina/REUTERS)

Madžarski premier Viktor Orban je napovedal, da bo njegova država še ta mesec ratificirala pristop Švedske k zvezi Nato. S Stockholmom jim je namreč uspelo obnoviti medsebojno zaupanje, je dejal v današnjem govoru o stanju v državi.

“Dobra novica je, da se naš trenutni spor s Švedsko bliža razrešitvi,” je dejal premier Viktor Orban. “Skupaj s švedskim premierjem smo naredili pomembne korake za obnovo zaupanja,” je dodal, podrobnosti pa ni navedel.

“Švedski pristop k Natu nameravamo ratificirati na začetku pomladanskega zasedanja parlamenta,” je napovedal. Poslanci bodo sicer v poslanske klopi znova sedli 26. februarja. V sredo je švedski zunanji minister Tobias Billström izrazil upanje, da bo Madžarska kmalu ratificirala njihov pristop k Natu in s tem odstranila zadnjo oviro na poti do članstva Švedske v zavezništvu. Ponovil je, da se o tem ne nameravajo pogajati, čeprav je Orban svojega švedskega kolega Ulfa Kristerssona povabil na pogovore o švedski včlanitvi.

Čeprav je ves čas izražala načelno podporo članstvu Švedske v Natu, je Budimpešta zavlekla proces potrjevanja v parlamentu, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči. Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah zavezništva je Finska aprila lani postala 31. članica Nata.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!