Madžarska z zakonom Stop Soros krši pravo EU

Svet 16. Nov 202115:21 0 komentarjev
Viktor Orban
Bernadett Szabo/BOBO

Sodišče Evropske unije (EU) je odločilo, da je madžarski zakon Stop Soros, ki kriminalizira pomoč prosilcem za azil na Madžarskem, v nasprotju s pravom EU. Madžarska vlada sodbo priznava, vendar si bodo še nadalje pridrževali pravico do ukrepanja proti aktivnostim iz tujine financiranih nevladnih organizacij, kot so sporočili.

Madžarski zakon Stop Soros, ki kriminalizira pomoč prosilcem za azil na Madžarskem, je v nasprotju s pravom Evropske unije, je danes odločilo Sodišče EU.

Sodišče je razsodilo, da Madžarska ni izpolnila obveznosti iz evropske direktive o postopkih na področju mednarodne zaščite in direktive o standardih za sprejem prosilcev za mednarodno zaščito. V svojem notranjem pravu namreč kazensko preganja ravnanje vseh oseb, ki prosilcem pomagajo pri vložitvi prošnje za azil, čeprav ti niso upravičeni do zaščite.

Poleg tega Madžarska ni izpolnila obveznosti iz direktive o postopkih, ker je dopustila, da se prošnja za mednarodno zaščito zavrže kot nedopustna, ker je prosilec na njeno ozemlje prišel skozi državo, v kateri ni izpostavljen preganjanju ali tveganju resne škode oziroma v kateri je zagotovljena ustrezna raven zaščite, so na sodišču zapisali v sporočilu za javnost.

Sodišče s sedežem v Luxembourgu je tako v bistvenem delu ugodilo tožbi, ki jo je Evropska komisija zaradi zakona Stop Soros vložila proti Madžarski.

Madžarska sodbo priznava, vendar …

Madžarska vlada je v odzivu sporočila, da priznava sodbo. “Vendar pa si pridržujemo pravico do ukrepanja proti aktivnostim iz tujine financiranih nevladnih organizacij – vključno s tistimi, ki jih financira George Soros -, ki želijo pridobiti politični vpliv in se vmešavati ali celo spodbujati migracije,” je zapisal tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs.

Dodal je, da madžarsko stališče glede migracij ostaja nespremenjeno. “Migracije v Evropo je treba ustaviti, prihodnost Evrope pa mora temeljiti na družinah,” je poudaril.

Nevladne organizacije zadovoljne

V nevladnih organizacijah so medtem pozdravili odločitev Sodišča EU. “Čas je, da madžarska vlada implementira odločitev sodišča in takoj odpravi to sramotno zakonodajo. Vlado pozivamo tudi, naj zagotovi okolje, v katerem bodo lahko nevladne organizacije in aktivisti svobodno opravljali svoje pomembno delo, ne da bi bili ustrahovani,” je povedal direktor madžarske izpostave nevladne organizacije Amnesty International David Vig.

K spoštovanju sodbe so Budimpešto pozvali tudi v nevladni organizaciji madžarski helsinški odbor. Poudarili so, da bodo lahko znova pomagali prosilcem za azil, ne da bi jim grozil zapor. Od sprejetja zakonodaje so sicer pomagali 1800 ljudem, so navedli.

Madžarska je zakonodajo, ki vsakršno pomoč pri nezakonitih migracijah opredeljuje kot kaznivo dejanje, sprejela leta 2018. T. i. zakonski paket Stop Soros je uperjen zlasti proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros. Sodišče EU je sicer v zadnjih letih že večkrat odločilo, da je madžarska zakonodaja na področju azila in migracij v nasprotju z evropskim pravom. Decembra lani je denimo razsodilo, da je zakonodaja o pravilih in praksi na tranzitnih območjih na srbsko-madžarski meji v nasprotju s pravom EU. Ker te sodbe Budimpešta še vedno ne izpolnjuje, je Evropska komisija pretekli teden pred Sodiščem EU sprožila nov postopek proti Madžarski. Bruselj od sodišča zahteva, naj Madžarski naloži denarno kazen zaradi neizvršitve sodbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!