Madžarski zakon o homoseksualnosti krši evropsko zakonodajo

Svet 23. Jun 202123:51 > 24. Jun 2021 00:00 0 komentarjev
Vera Jourova
Johanna Geron/via REUTERS

Madžarski zakon, ki med drugim prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu, krši evropsko zakonodajo, je na Twitterju sporočila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

Madžarski parlament je minuli torek potrdil zakon, ki za mladoletne prepoveduje izobraževalne programe in vsebine o homoseksualnosti in transseksualnosti, kar je širom Evrope naletelo na burne odzive in obsodbe.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je v sredo zvečer na Twitterju zapisala, da je bilo jasno, da je ta zakon v nasprotju z vrednotami EU, zdaj pa so v Evropski komisiji ocenili, da je tudi v nasprotju z zakonodajo EU.

Komisija je namreč pregledovala zakon in analizirala, ali in kako ta krši evropsko zakonodajo, saj se med drugim nanaša na izobraževanje, svobodo izražanja in vprašanje diskriminacije.

Zakon je pljusknil tudi v nogometni svet, saj je Uefa zavrnila pobudo Münchna, naj ob drevišnji tekmi med Nemčijo in Madžarsko Allianz Areno obarva v mavrične barve.

V Bruslju, kamor je v sredo pripotoval madžarski premier Viktor Orban, ki se bo v četrtek in petek udeležil vrha EU, je v mavrične barve osvetljen tudi osrednji trg Grand Place.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!