Med nagovorom von der Leyen v Skopju kamenjali parlament

Svet 14. Jul 202220:14 0 komentarjev

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Skopju nagovorila sobranje in Severni Makedoniji izrekla podporo na njeni evropski poti. Med nagovorom je jezna množica pred poslopjem parlamenta izražala nasprotovanje francoskemu kompromisnemu predlogu, ki bi odpravil bolgarsko blokado pristopnih pogajanj makedonske vlade z EU.

“Verjamem, da je to pravi čas, da se premaknete naprej,” je Ursula von der Leyen sporočila poslankam in poslancem ter ob tem izrazila prepričanje, da bi Severna Makedonija pomenila “pravo dodano vrednost za zavezništvo”.

V odgovor na strahove v zvezi s francoskim predlogom, o katerem so poslanci danes odprli razpravo, je von der Leyen zbranim dejala, da ne more biti dvoma v to, da je “makedonski jezik vaš jezik”.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je bila razprava o predlogu prekinjena, med govorom premierja Dimitarja Kovačevskega pa so poslanci opozicije z žvižganjem in vuvuzelami poskušali preglasiti govorca.

Sklepi, ki bodo sprejeti na parlamentarni seji glede francoskega predloga, bodo nato predani vladi, ki jim bo dolžna slediti v nadaljevanju pogovorov z EU, navaja makedonska tiskovna agencija MIA.

Kompromisni predlog med drugim predvideva vključitev etničnih Bolgarov v ustavo Severne Makedonije “na enaki ravni z drugimi narodi” ter določene spremembe makedonskih zgodovinskih učbenikov.

Severna Makedonija je to doslej odločno zavračala, nezadovoljstvo nad predlogom pa že več tednov na množičnih protestih izražajo tudi nasprotniki aktualne vlade. Kot poroča MIA, je policija danes pridržala dva protestnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!