CNN med najlepša mesta v Evropi uvrstil tudi Piran

Magazin 08. Avg 202219:22 > 09. Avg 2022 06:521 komentar
Delite:
Piran
Foto: PROFIMEDIA

Pariz, Rim in Barcelona … to so evropska mesta, ki so upravičeno uvrščena na seznam najbolj priljubljenih destinacij. A na kontinentu obstaja ogromno majhnih mest, v katerih prav tako najdemo čudovito arhitekturo in kulturo, pa tudi dobro hrano. CNN je sestavil seznam najlepših mest v Evropi, med katerimi je tudi Piran.

“Slovenija ima le košček obale, ki se nahaja na vrhu istrskega polotoka v obliki klina, ki leži v Jadranskem morju. Čeprav je ta del obale, ki je stisnjen med Italijo in Hrvaško, majhen, se tam nahaja več čudovitih mest, med njimi tudi Piran. Mesto, ki so ga leta 1283 osvojili Benečani, je kot mini Benetke, z zvonikom, ’penasto’ arhitekturo in ribiškimi čolni, zasidranimi v majhnem pristanišču,” je ob izbiri Pirana za eno izmed najlepših mest v Evropi zapisal CNN.

Korčula
Foto : Korčula (Vir: PROFIMEDIA)

Avtorica je med mesta uvrstila tudi Korčulo. “Domačini pravijo, da se je tu rodil pustolovec Marco Polo – Benečani temu oporekajo. V vsakem primeru je to mesto z bleščeče belimi ulicami in stavbami, zgrajenimi iz lokalnega kamna, ki jih obkroža voda. Tu so tudi čudovite stavbe, ki so jih za sabo pustili Benečani, ki so tu vladali več stoletij,” je ob tem dodala.

Na seznam se je uvrstil tudi bosanski Mostar. CNN se je osredotočil predvsem na Stari Most, ki so ga 9. novembra 1993 med vojno uničile hrvaške sile. Leta 2004 so ga rekonstruirali, danes pa je Mostar priljubljena destinacija v Bosni in Hercegovini ter za mnoge tuje turiste priljubljen dnevni izlet iz Dubrovnika.

Mostar, BiH
Foto : PROFIMEDIA

Med drugimi nam bolj oddaljenimi destinacijami je na seznamu Giethoorn (Nizozemska), ki ga mnogi imajo za nizozemski odgovor na Benetke. A tam ne boste našli pretirane gneče. Tako kot v Benetkah se tudi v Giethoornu življenje vrti okoli vode – v središču mesta ni avtomobilov, zato je edini način za premikanje, da ste peš ali na čolnu, s katerim si lahko ogledate tudi slamnate hiške. Vasici pa ne manjka niti restavracija z Michelinovo zvezdico.

Reine, Norveška
Foto : PROFIMEDIA

Če se boste mudili na Norveškem, CNN predlaga obisk mesteca Reine. “Ljubko norveško mestece – oddaljeno, majhno in ob vodi. Križanec med Dolomiti in zalivom Ha Long. Eden najbolj spektakularnih krajev v arhipelagu Lofoti, s pogledom na otoke in vasico Reinebringen.”

Med predlogi so še prva prestolnica Portugalske Guimarães, pristaniško mesto Roscoff v Franciji, kamnito mestece Anghiari v Italiji, prva prestolnica sodobne Grčije Navplij, ribiška vasica Clovelly v Angliji, irska destinacija za gurmane Kenmare, srednjeveška španska vasica Regencos, nemški Dinkelsbühl s prisrčnim zgodovinskim središčem in pa poljske mesto Tarnów.

**Avtorica: Julia Buckley, CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar