Kaj se dogaja v Rdečem morju? Hutijevci zadeli britansko, ameriške vojaške ladje

Svet 03. Dec 202315:39 > 20:31 5 komentarjev
rušilec, zda vojska
USS Carney, levo in USS Ramage, desno v Sredozemlju oktobra 2023 (Foto: PROFIMEDIA)

Jemenski uporniki hutijevci so sporočili, da so v Rdečem morju napadli dve domnevno izraelski ladji, ki sta bili njihovi tarči zaradi vojne med Izraelom in Hamasom. Iz Pentagona pa so sporočili, da so bile danes v Rdečem morju napadene ameriška vojaška ladja in več trgovskih ladij. Pred tem je med plovbo na istem območju raketa zadela tudi britansko plovilo.

Iz Pentagona so sporočili, da so bile danes v Rdečem morju napadene ameriška vojaška ladja in več trgovskih ladij. Pred tem je danes med plovbo na istem območju raketa zadela tudi britansko plovilo.

Jemenski uporniki hutijevci, ki jih podpira Iran, so pozneje izjavili, da so napadli dve ladji, za katere so opisali, da sta povezani z Izraelom, niso pa priznali, da bi ciljali na plovilo ameriške mornarice. “Seznanjeni smo s poročili o napadih na USS Carney in komercialna plovila v Rdečem morju in bomo zagotovili informacije, ko bodo na voljo,” je za Associated Press povedal Pentagon.

Izraelska vojska je sporočila, da ladji, ki sta bili tarča hutijevcev v Rdečem morju, nimata nobene zveze z Izraelom.

USS Carney (na naslovni fotografiji levo) je rušilec in ena od bojnih ladij, ki so jih ZDA skupaj z letalonosilkama poslale v Sredozemlje, v pomoč Izraelu in z namenom “deeskalacije napetosti”, oziroma kot “odvračalni signal za Iran, libanonski Hezbolah in kateregakoli drugega akterja v regiji, ki bi lahko razmišljal o izkoriščanju razmer za eskalacijo konflikta”.

Za zdaj ni jasno, kakšno škodo, če sploh kakšno, so plovila utrpela v napadih. Rušilec USS Carney naj bi med napadom, ki naj bi trajal več ur, prestregel več brezpilotnih letalnikov, je poročal ABC News. Visoki ameriški uradnik je za ta ameriški medij povedal, da je ena balistična raketa, ki so jo izstrelili hutijevci iz Jemna, pristala v bližini trgovske ladje v Rdečem morju, USS Carney pa je bila v bližini in se je odzvala na ladijski klic na pomoč. Poškodovanih ni bilo, je dejal uradnik.

Že pred novico o napadih na ameriške vojaške ladje, so mediji poročali, da je raketa zadela britansko plovilo, ki je bilo na poti iz ZDA v Singapur, približno 35 navtičnih milj od zahodne jemenske obale. Britanska vojska je sporočila, da je prišlo do domnevnega napada brezpilotnega letala in eksplozij v Rdečem morju.

zemljevid rdeče morje
Profimedia

Kdo je streljal?

Pentagon uradno ni navedel, od kod naj bi bile rakete izstreljene. Je pa odgovornost za napade prevzel vojaški tiskovni predstavnik jemenskih hutijevcev general Jahja Saree, ki je dejal, da je prvo ladjo zadela raketa, drugo pa brezpilotni letalnik v ožini Bab al Mandeb, ki povezuje Rdeče morje z Adenskim zalivom. Dodal je, da sta posadki ladij pred napadom ignorirali opozorila hutijevskih uradnikov.

Ob tem so jemenski uporniki napovedali, da bodo še naprej napadali izraelska plovila, dokler Izrael ne bo končal agresije nad Palestinci.

“Jemenske oborožene sile še naprej preprečujejo izraelskim ladjam plovbo po Rdečem morju in Adenskem zalivu, dokler se ne ustavi izraelska agresija na naše neomajne brate v Gazi,” je dejal Saree. “Jemenske oborožene sile ponovno opozarjajo vse izraelske ladje ali tiste, ki so povezane z Izraelci, da bodo postale legitimna tarča, če bodo kršile, kar je navedeno v tej izjavi,” je poudaril.

Hutijevci so sporočili, da so izvedli operacijo proti ladjama Unity Explorer in Number Nine. Unity Explorer je ladja za razsuti tovor, ki pluje pod zastavo Bahamov in je v lasti britanskega podjetja, katerega lastnik je izraelski častnik Dan David Ungar. Izraelski mediji poročajo, da je Dan David Ungar sin izraelskega ladijskega milijarderja Abrahama “Ramija” Ungarja. Number Nine je kontejnerska ladja, ki pluje pod panamsko zastavo.

Agencija UKMTO, ki jo vodi britanska mornarica, o raketnem napadu za zdaj ni poročala. Sporočila je le, da je prejela poročila o “aktivnosti brezpilotnih letal, vključno z morebitno eksplozijo, ki izvira iz smeri Jemna”. Plovilom na območju je svetovala, naj bodo previdna.

Hutijevci so sicer že konec novembra v Rdečem morju zajeli z Izraelom povezano tovorno ladjo Galaxy Leader. Tedaj so napovedali, da bodo vse ladje, povezane z Izraelom, postale njihova tarča.

Incidenti se dogajajo v času povečanih napetostih v Rdečem morju, predvsem zaradi vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje