Med protesti v Iranu najmanj 35 mrtvih

Svet 24. Sep 202211:27 0 komentarjev
Protesti v Iranu
Profimedia

V več kot tednu dni trajajočih protestih, ki so v Iranu izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju, je bilo po poročanju državnih medijev ubitih najmanj 35 ljudi, med njimi tudi pet pripadnikov varnostnih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Število ljudi, ki so umrli v nedavnih nemirih v državi, se je povečalo na 35,” je pozno v petek sporočila iranska tiskovna agencija Borna, sklicujoč se na državno televizijo. Pred tem je bilo uradno število smrtnih žrtev 17, med njimi pa naj bi bilo tudi pet pripadnikov varnostnih sil.

Iran zadnje dni pretresa nasilje na ulicah, odkar je 13. septembra v policijskem pridržanju umrla Mahsa Amini, ki jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali.

V petek se je medtem na tisoče ljudi zbralo tudi na vladno podprtih shodih za hidžab oziroma proti “neprimernemu nošenju islamske naglavne rute”. Shodi so poleg prestolnice Teheran potekali tudi v več drugih mestih, med drugim v Isfahanu, Tabrizu, Qomu in Ahvazu.

V več kot tednu dni protestov, ki so sledili smrti Amine, je iranska policija samo v provinci Guilan aretirala 739 protestnikov, med njimi 60 žensk, je po poročanju državnih medijev danes dejal načelnik policije v omenjeni provinci.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je medtem danes dejal, da se mora Iran odločno odzvati na proteste in se “spopasti s tistimi, ki ogrožajo varnost in mir v državi”, ob tem pa poudaril, da je treba razlikovati med mirnim protestom ter ogrožanjem javnega reda in varnosti. Iranski notranji minister Ahmad Vahidi pa je v petek zvečer zatrdil, da Amina ni bila pretepena. “Prejeli smo poročila nadzornih organov, zaslišali priče, pregledali videoposnetke, pridobili mnenja forenzikov in ugotovili, da ni bila pretepena,” je poudaril. Minister je nato ponovil, da vlada vzrok njene smrti še preiskuje in kritiziral vse tiste, ki “zavzemajo neodgovorna stališča, spodbujajo nasilje ter slepo sledijo ZDA in evropskim državam”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!